Britský premiér vyzval k okamžitému ukončení stávky v londýnském metru

K okamžitému ukončení stávky vyzval zaměstnance londýnského metra britský premiér David Cameron. Ten protestní akci, která potrvá do čtvrtečního večera, označil za ‚hanebnou‘. Stávka se dotkla asi čtyř milionů cestujících. Těm ve špičce zabralo mnohdy dvoj- až trojnásobek času dostat se do cílové stanice. Dopravnímu podniku se daří udržovat některé linky v provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka londýnského metra způsobila chaos

Stávka londýnského metra způsobila chaos | Zdroj: Reuters

„Nevyhlásili jsme stávku jen ze své podstaty. Sáhli jsme k protestu, protože nás zaměstnavatel nebere vážně. Když se podíváte na návrhy managementu, tak tam najdete přiznání, že se třeba invalidům a slabozrakým nově zkomplikuje možnost koupit si lístek,“ uvádí předseda odborového sdružení RMT Bob Crow.

Ten nevidí důvod k předčasnému ukončení protestu, ke kterému vyzývá premiér Cameron.

„Vím, že posílili autobusové spoje a že metro jezdí v nouzovém režimu. Nechci ale jít proti stávkujícím, a tak pojedu autobusem. Když přijdu později práce, tak se nic nestane,“ tvrdil ráno jeden z Londýňanů, který postup odborářů schvaluje.

Zaměstnanci londýnského metra stávkují. Některé linky udržují omezený provoz

Číst článek

„8 z 11 linek metra jezdí. Zbylý personál odvádí fantastickou práci a chci mu za to poděkovat,“ říká londýnský starosta Boris Johnson, který se cestujícím omluvil za vzniklé potíže.

Odborové svazy RMT a TSSA starostova slova odmítly s tím, že stávka je velmi úspěšná a metro jezdí jen z 30 procent.

V Londýně začala stávka zaměstnanců metra | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme