Americký moderátor Jay Leno po 22 letech odchází z noční talkshow televize NBC

Noční pořad Tonight Show americké televize NBC dnes zřejmě bude mít rekordní sledovanost. Naposled ho moderuje jeden z nejpopulárnějších amerických komiků Jay Leno. 63letého Lena nahradí 39letý Jimmy Fallon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký moderátor Jay Leno dnes naposledy vysílá talkshow televize NBC

Americký moderátor Jay Leno dnes naposledy vysílá talkshow televize NBC | Zdroj: Reuters

"Mezi námi je generační propast. Jimmy je o 23 let mladší, zná současnou hudbu. Když jsem viděl jeho taneční kousek s Justinem Timberlakem, bylo mi jasné, že bych to nesvedl. V mém věku je čas na odchod,“ říká Jay Leno, jeden z nejoblíbenějších amerických moderátorů.

Jeho odchod z pořadu Tonight Show nikoho nepřekvapil - televize NBC ho ohlásila s téměř ročním předstihem. Pořad se také přesouvá z Los Angeles do New Yorku. Podobná generační výměna moderátorů Tonight Show se odehrála v roce 1992, kdy Leno vystřídal Johnnyho Carsona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlédnutí za dlouhou kariérou Jaye Lena připravila redaktorka Helena Berková

Tonight Show se vysílá od roku 1954. Jay Leno natočil celkem 4 160 pořadů.

„Jay Leno přišel s celkem zajímavým stylem moderování, které bylo zejména typické svým familiárním přístupem. On v podstatě hovořil tak, jak se bavíme s přáteli ve volném čase,“ vysvětluje důvod jeho popularity Tomáš Trampota, ředitel Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Za Lenovy éry se v Tonight Show vystřídala řada prominentů - včetně Baracka Obamy, vůbec prvního úřadujícího prezidenta v pořadu. Při dalším setkání, v srpnu 2013, mu Leno popřál k narozeninám, a nejen to:

"Zmínil jste se o infrastruktuře, ale jak s tím souvisí politická strana? Vidím, že se nám rozpadá most, není bezpečný. Co záleží na tom, kdo je republikán a kdo demokrat, proč prostě ten most nespravíte?"

„To, to, to, to nevím,“ zareagoval na jeho dotaz Obama.

Tonight Show bude dál uvádět Jimmy Fallon | Foto: Reuters

V roce 2010 byl hostem Jaye Lena rybář a cestovatel Jakub Vágner. „Víte, že jste první český rybář v historii tohohle pořadu?“ zeptal se ho moderátor.

V roce 2011 Lena zaujal záznam z návštěvy tehdejšího českého prezidenta Václava Klause v Chile. Údajnou krádež pera tehdy na internetu shlédly více než dva miliony lidí.

"My to video analyzovali a zjistili, že ti dva byli spolčení. Soustředili jsme se na českého prezidenta, ale ten jen odváděl pozornost. Podívejte se, co dělá ten druhý! Bere pero, teď vlaječky, bere i telefon. Sebral telefon. Teď odtrhl mikrofon a teď - hele, mizí sklínka, je fuč, a už je zase zpátky, jenže prázdná. Podívejte, on sebral vodu,“ komentoval video Leno.

Někteří odborníci soudí, že NBC by neměl nechat Lena odejít - Tonight Show má stále vyšší sledovanost než konkurence. NBC ale zřejmě předpokládá, že pokud by Lena nevyměnila, ztratila by část mladších diváků, kteří by mohli dát přednost konkurenční noční talkshow Jimmyho Kimmela na stanici ABC.

"Kdyby něco, budu v garáži," řekl Leno, vášnivý sběratel automobilových veteránů, když blahopřál svému nástupci. V garáži o rozloze 17 tisíc metrů čtverečných má i Tatru 87 z roku 1938.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme