Policie loni odhalila více nelegálních cizinců, patřili k nim i nestudující studenti

Počet zadržených nelegálních cizinců v České republice loni opět mírně rostl. Policie jich odhalila 4135, což je asi o 550 víc než v roce 2012. Číslo zahrnuje ty, kteří v Česku nelegálně pobývali, i ty, kteří byli zadrženi při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici. Nejvíce v Česku pobývají neoprávněně Ukrajinci, Rusové a Vietnamci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinecká policie hledá ilegální pracovníky.

Cizinecká policie hledá ilegální pracovníky. | Foto: Policie ČR

Odhaleno bylo zhruba 900 neoprávněně pobývajících Ukrajinců, přes 500 Rusů a přes 300 Vietnamců. Dále to byli občané Libye, Kuvajtu, Slovenska nebo Saúdské Arábie.

„Pořadí zemí, z nich cizinci přicházejí, je v současné době stabilní. Občas dochází ke změnám na druhém a třetím místě, kde se střídají občané Ruska a Vietnamu," říká vedoucí oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimír Takáč.

Podle celní policie také přibývá případů, kdy cizinci využívají status studenta na českých vysokých školách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl Vladimír Takáč, vedoucí oddělení analýzy rizik cizinecké policie

„Sice nastoupí, zapíší se, nicméně potom buď v průběhu studia mění další školy, nebo se registrují na živnostenských úřadech, nechají si vystavit živnostenská oprávnění a studia často nedokončí, přeruší, nebo tam nechodí vůbec,“ popisuje ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Počet nelegálních cizinců, kteří byli na území ČR odhaleni při kontrolách například na ubytovnách, vzrostl z předloňska na loňský rok o 498 na 3974. Počet nelegálních překročení schengenské hranice na tuzemských mezinárodních letištích se meziročně zvýšil o 60 na 179.

Česko je podle policistů cílovou zemí zejména pro cizince z východních evropských států. "Příčinou je snaha zaměstnat se na území Česka a získat prostředky pro život v domovině," vysvětluje Takáč.

Pro imigranty z afrických zemí jako Kuvajt nebo Libye je ČR hlavně tranzitní zemí, přes kterou putují do dalších států. Cílovými zeměmi jsou především Německo a skandinávské státy.

I mezi lety 2011 a 2012 se podle policie počet odhalených nelegálních cizinců na českém území zvyšoval.

ČTK, Jan Richter, Zuzana Petráňová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme