Turecko zpřísnilo cenzuru internetu. Je to začátek fašismu, kritizuje opozice

Turecký parlament schválil zákon, který vládě umožní kontrolovat internet. Podle nové normy bude moci telekomunikační úřad zablokovat stránky bez předchozího soudního souhlasu. Opozice nový zákon označuje za počátek fašismu a premiéra přirovnává k Hitlerovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecko, Ankara, lidé protestují proti schválení zákona, který zpřísňuje kontrolu internetu

Turecko, Ankara, lidé protestují proti schválení zákona, který zpřísňuje kontrolu internetu | Zdroj: Reuters

Kromě blokování stránek zákon zároveň nutí poskytovatele internetového připojení skladovat data o uživatelích a jejich aktivitách na internetu po dobu dvou let a na vyžádání je poskytnout úřadům.

Zákon reaguje na masové protivládní protesty z loňského léta. Tehdy se demonstranti přes internet svolávali a používali sociální sítě k šíření necenzurovaných informací a fotografií z protestů.

Premiér Erdogan následně kritizoval internet všeobecně i sociální média zvlášť. Twitter označil za metlu lidstva o sociální sítích mluvil jako o největší hrozbě pro společnost.

Se schválením zákona v parlamentu problémy nebyly, protože tam má vládní strana pohodlnou většinu, opozice však opatření v debatě tvrdě kritizovala. Vyčetla vládě, že na začátku funkčního období ujišťovala, že podpoří demokracii, a teď místo toho zavádí fašismus.

Jeden z opozičních poslanců dokonce přirovnal premiéra k Hitlerovi, který také po nástupu k moci v Německu omezil svobodu projevu a zavedl přísnou cenzuru.

Vicepremiér se ohradil, že v Turecku žádná cenzura neexistuje. Argumentoval, že země je mnohem svobodnější než leckteré jiné státy a novináři mohou psát, o čem chtějí.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan na tiskové konferenci v Istanbulu | Foto: Reuters

To opozice odmítá a argumentuje i názorem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ta už delší dobu kritizuje Turecko, které blokuje tisíce webových stránek.

S novými pravomocemi bude moci Turecko sbírat data o uživatelích bez jakéhokoliv zákonného omezení a veřejnost ani nebude vědět, kdy a jak se tyto informace budou shromažďovat. Podle OBSE se tak Turecko zařadí mezi nejhorší země se svobodu projevu v Evropě a klesne hluboko i ve světovém žebříčku.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme