ČNB by mohla na počátku příštího roku upustit od měnových intervencí

Měnová politika by se měla od počátku příštího roku obejít bez intervencí České národní banky. Nová prognóza centrální banky předpokládá lepší vývoj české ekonomiky v letošním i příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

„Prognóza předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni až do začátku příštího roku,“ řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Uvolněné měnové podmínky povedou k natolik dostatečnému oživění ekonomiky a růstu mezd, že by se měnová politika mohla podle prognózy od počátku příštího roku vrátit do standardního režimu, v němž opět hrají roli úrokové sazby,“ vysvětlil šéf centrální banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech České národní banky informovala redaktorka Jitka Hanžlová

Ekonomové předpokládají růst úrokových sazeb v prvním čtvrtletí až pololetí příštího roku.

„Centrální banka naznačuje, že nejprve nechá korunu mírně posílit a teprve poté přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb,“ uvedla ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance.

Růst úrokových sazeb předpokládá od poloviny roku. Analytik Raiffeisenbank Václav Franče se domnívá, že to bude ještě dříve.

Koruna dosáhne kurzu 27 korun, pak porostou úroky

„S prvním zvýšením sazeb počítáme zhruba na první čtvrtletí příštího roku, ostatně to vyplývá i z prognózy, kterou dnes ČNB zveřejnila,“ domnívá se Franče.

Podle analytika Home Credit Michala Kozuba se musí ekonomika zotavit a lidé opět začít nakupovat.

„Zároveň ale nikde není řečeno, že konec intervencí bude při kurzu 27 korun za euro, který je nyní nastavený. S tím, jak se bude situace měnit předpokládám, že ČNB bude mírně měnit tento cílový kurz,“ myslí si Kozub.

Devizové intervence spustila centrální banka loni v listopadu s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit deflaci. Snaha držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro měla podle tehdejšího vyjádření Singera trvat nejméně rok a půl.

Vývoj kurzu EUR/CZK od října do 19. listopadu 2013 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Hromádka, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme