Díky zkoumání rajčat na univerzitě v Olomouci mohou vědci vypěstovat odolnější rostliny

Vědcům z olomoucké univerzity se jako prvním na světě podařilo vyřešit krystalovou strukturu rostlinného enzymu, který se účastní obranných mechanismů rostlin. Poznatky mohou mít přínos při testování a vývoji odrůd plodin odolných vůči chorobám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rajčata (ilustr. obr.)

Rajčata (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na projektu spolupracovali odborníci z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Centra regionu Haná s francouzskými vědci.

„Enzym byl u rostlin znám, ale nebyla prokázána jeho funkce související s procesy signalizace, tedy obrany rostlin například vůči napadení patogeny. To je věc nová, zhruba posledních deset let,“ uvedl v tiskové zprávě Marek Petřivalský z katedry biochemie.

Dříve zkoumali tuto problematiku na huseníčku rolním, biochemici teď pracovali na významné rostlině z oblasti zemědělství, na rajčeti.

„Studii jsme rozšířili o další zemědělské rostliny, například saláty a květáky,“ dodal Petřivalský.

Výsledky mohou mít praktický dopad. Pokud vědci odhalí obranné mechanismy rostlin, bude snazší vypěstovat odolnější odrůdy vůči chorobám.

Lucie Kubienová, která se podílela na vědeckém úspěchu Univerzity Palackého v Olomouci | Foto: Pavel Konečný, Univezita Palackého v Olomouci

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme