Díky zkoumání rajčat na univerzitě v Olomouci mohou vědci vypěstovat odolnější rostliny

Vědcům z olomoucké univerzity se jako prvním na světě podařilo vyřešit krystalovou strukturu rostlinného enzymu, který se účastní obranných mechanismů rostlin. Poznatky mohou mít přínos při testování a vývoji odrůd plodin odolných vůči chorobám.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rajčata (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Na projektu spolupracovali odborníci z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Centra regionu Haná s francouzskými vědci.

„Enzym byl u rostlin znám, ale nebyla prokázána jeho funkce související s procesy signalizace, tedy obrany rostlin například vůči napadení patogeny. To je věc nová, zhruba posledních deset let,“ uvedl v tiskové zprávě Marek Petřivalský z katedry biochemie.

Dříve zkoumali tuto problematiku na huseníčku rolním, biochemici teď pracovali na významné rostlině z oblasti zemědělství, na rajčeti.

„Studii jsme rozšířili o další zemědělské rostliny, například saláty a květáky,“ dodal Petřivalský.

Výsledky mohou mít praktický dopad. Pokud vědci odhalí obranné mechanismy rostlin, bude snazší vypěstovat odolnější odrůdy vůči chorobám.

Lucie Kubienová, která se podílela na vědeckém úspěchu Univerzity Palackého v Olomouci | Foto: Pavel Konečný, Univezita Palackého v Olomouci

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme