Vláda nezaručí ČEZu výkupní ceny elektřiny kvůli dostavbě Temelína

Vláda nechce poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín. Při interpelacích ve sněmovně to řekl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pokud jde o odpovědnost za stavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, ta je podle Sobotky na společnosti ČEZ, kterou vlastní ze 70 procent stát.

„Nová vláda není ochotná poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín,“ uvedl premiér.

Vládu bude zajímat podmínky, za jakých by se další dva bloky v Temelíně měly postavit. Sobotka také podotkl, že nový kabinet bude muset ještě posoudit, zda bude mít k dostavbě Temelína stejný přístup jako předchozí vláda, s jejímž souhlasem zahájil ČEZ výběrové řízení.

Úvahu kabinetu podle Sobotky ovlivní debaty o klimatickém balíčku v Evropské komisi a aktualizace energetické koncepce České republiky.

Garance ceny prý není podmínkou dostavby

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš dříve uvedl, že společnost nepodepíše smlouvu o dostavbě Temelína, dokud nebude mít se státem dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny nebo jiné obchodní schéma. V dnešních Lidových novinách ale Beneš popřel, že by garance ceny byla podmínkou dostavby elektrárny.

O tendr na výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín se uchází americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Původně se přihlásila také francouzská firma Areva, ČEZ ji ale v říjnu 2012 z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle kterého ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise.

ČTK, Jana Čermáková, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme