V Dobřichovicích staví novou školu. Ta stará rychle rostoucímu počtu dětí nestačí

Dobřichovice chtějí posadit příští školní rok žáky do úplně nové, moderní školy. Stavět ji začali loni. Netradiční architektura, široké chodby a volný prostor bude v kontrastu s původní školou z roku 1936, která stojí hned vedle. Tam výuka částečně zůstane.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba nové školy v Dobřichovicích

Stavba nové školy v Dobřichovicích | Foto: Kateřina Havránková

O úpravě školy rozhodovalo město už šestkrát, poprvé v 16. století, kdy Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou přestavil původní dřevěnou budovu. Sedmá změna, stavba kompletně nové školy, má nabídnout místa pro stále přibývající děti. Na Dobřichovice stejně jako na další města okolo Prahy se totiž soustředí zájem mladých Pražanů, kteří chtějí klidné bydlení v blízkosti metropole.

„Je to daleko větší než původní budova. Tam bylo jen 5 tříd, tady jich bude 12, plus další prostory navíc,“ ukazuje ředitel dobřichovické školy Bohuslav Stejskal staveniště hned vedle původní školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Dobřichovicích natáčela Kateřina Havránková

Do nové budovy budou chodit děti druhého stupně. Od minulého léta, kdy stavba začala, se několik tříd učí v provizorních podmínkách. V nové škole se najde i prostor pro odpočinkové místo, kde se budou moct žáci o přestávkách setkávat.

„Bude to prosklené a žáci se tam budou moci o přestávkách scházet, budou tam mítinky, kde se budou vyhlašovat výsledky, děti tam budou mít wi-fi, takže se tam určitě budou scházet velmi rády.“

Třídy v Dobřichovické škole rok od roku přibývají. Před 12 lety tam chodilo 320 dětí, teď je jejich počet okolo pěti set. Může za to demografický vývoj, ale také trend, kdy se množství mladých rodin se snaží koupit bydlení u Prahy.

V Dobřichovicích mohou ale jen do současné zástavby. Satelity totiž kolem Dobřichovic díky územnímu plánu nevyrostly.

„Kapacita pro přijímání dětí byla vyčerpaná a začínali jsme se dostávat k tomu, že budeme dělat výběr, jaké děti vezmeme a jaké ne, což považuji za absurditu. Přístavba školy proto byla jednoznačně priorita číslo jedna,“ popisuje starosta Dobřichovic za Sdružení ODS a Nezávislí kandidáti Michal Pánek.

Školu financuje obec ze svého rozpočtu. „Celkově to bude stát něco přes 60 miliónů. Platíme to z obecních peněz. Udělali jsme dohodu s obcemi Lety a Karlík, že přispějí podle počtu žáků, kteří sem chodí. 15 miliónů se nám podařilo získat od ministerstva financí,“ říká starosta Pánek.

S podobnými problémy se potýkají i další města v blízkosti Prahy. V Říčanech je například velice těžké sehnat školku, v Černošicích zase nemají dostatečně velkou tělocvičnu.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme