Zvěře je kvůli mírné zimě více. Zemědělci z toho velkou radost nemají

Teplotami, které připomínají spíše jaro, mate letošní zima rostliny i zvířata. Mírné počasí přidělává starosti nejen zemědělcům, ale také lesníkům a myslivcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černé zvěře je letos kvůli mírné zimě více (ilustrační foto)

Černé zvěře je letos kvůli mírné zimě více (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Stavy zvěře se můžou následkem této teplé zimy nějakým způsobem zvyšovat, protože nedochází k přirozeným úbytkům následkem tvrdých zim. Myslivci si asi zřejmě myslí, že to bude k dobru, třeba naopak vlastníci lesa si možná budou myslet, že to není dobře, a budou činit další opatření, aby se stavy nějakým způsobem zase vrátily tam, kde mají být,“ vysvětluje jednatel Lesů a rybníků města Českých Budějovic Josef Schoř.

Přemnožená prasata mohou způsobit ještě větší škody zemědělcům, kteří si už beztak několik let stěžují na jejich početné stavy. Z těchto důvodů myslivci letos plánují větší odlov černé zvěře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavy zvěře se zajímala redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

„Uživatelé honiteb by na to měli reagovat upraveným plánem lovu tak, aby se stavy dostaly zase na stavy normované nebo nižší než normované,“ dodává Schoř.

Tím, že není na polích sníh, chodí srnky spásat řepku. Zemědělcům ztráty nezpůsobují, zvěři se ale zelená pochoutka může stát osudnou.

„V lepších případech tato zvěř slepne, v horších případech – a tak to většinou je – tato zvěř několikaměsíčním pastvením umírá,“ potvrzuje učitel Vyšší odborné školy lesnické a střední lesnické školy v Písku Milan Koptík.

Lesníci doufají, že se příroda nakonec umoudří, stromy totiž potřebují větší zimu. Kdyby začaly pučet a následně přišly mrazy, mohlo by to omezit roční přírůstky dřeva.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme