Neumannová exkluzivně reaguje na podezření, že Estonci dopovali

Kateřina Neumannová by mohla, stejně jako Lukáš Bauer, zpětně získat zlatou medaili z olympijských her v Turíně. Bývalá česká lyžařka dnes přiletěla do Soči a reportér Českého rozhlasu Michal Jurman s ní přímo na letišti pořídil exkluzivní rozhovor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová | Foto: Jan Sklenář

Kde vás zastihla zpráva o dopingových testech estonských běžců z olympijských her v Turíně?

Vstávala jsem v půl páté ráno, v pět jsem byla na letišti. Tam mi to řekl Jirka Ponikelský, ale říkal, ať to nikomu neříkám. Byla to tajná informace, která v tu chvíli ještě nebyla ověřená. Brala jsem to jako zajímavost. A když jsme přistáli v Rusku, tak ty informace už nabraly reálný základ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Jurman pořídil na letišti v Soči exkluzivní rozhovor s Kateřinou Neumannovou

Víte už v tuto chvíli něco bližšího?

Nevím vůbec nic. Jenom se potvrdila moje jistota, kterou jsem měla už tenkrát, že jsem bojovala proti nadčlověku. Věděla jsem, že to tak nejspíš bylo, ale vůbec jsem si nemyslela, že se k těmto vzorkům a výsledkům někdo vrátí.

Opravdu jste to tušila? Kariéru Šmigunové provázely pochyby o dopingu hodně dlouho.

Konkrétně v Turíně jsem to prakticky věděla. Samozřejmě jsem ji u toho nikdy neviděla, ale přijela den před závodem, byla do poslední chvíle schovaná, vyhrála první dva závody a pak šla její výkonnost rapidně dolů. Kdyby si novináři vytáhli moje staré rozhovory, tak v nich všude opakuju, že pokud by byla sportovní spravedlnost, tak jsem ve svém životě vyhrála právě tenhle závod. Nikdy v život jsem neměla lepší formu, nikdy jsem si víc nevěřila. Mně to rozum nebral, teď už mi to bere.

Lukáš Bauer chce výborný výsledek ze Soči, bez ohledu na Turín

Číst článek

Ten pocit jste si už zkusila v Salt Lake City.

Na Salt Lake City budu vzpomínat jako na svůj největší životní úspěch. Já jsem si tam užila nádhernou vítěznou třicítku na závěr s Luckou, protože ten dojezd si asi pamatují všichni. Vézt z jedněch olympijských her dvě zlaté medaile by možná v dalších kontextech ovlivňovalo další život, ale těžko říct. Jestli to takhle dopadne a výsledky se budou měnit, tak to pro mě bude obrovské zadostiučinění, ale vzhledem k tomu, že jsem si to samé zažila u Salt Lake City, tak je to smutný sportovní příběh.

Zlato po osmi letech? Neumannová a Bauer možná získají medaile z Turína

Číst článek

Jak probíhá procedura zpětného předávání medailí?

Po Salt Lake City to bylo prostřednictvím Českého olympijského výboru. Rusky ty medaile dlouho vracet nechtěly a nakonec jsem je dostala prostřednictvím Českého olympijského výboru, kterému byly doručeny. Já jsem je dostala na ceremoniálu v Karolinu více než rok po olympijských hrách. Život to člověku nezmění. Já jsem se svojí sportovní kariérou spokojená a jestli tam přibude ještě jedna zlatá, tak budu tady v Soči oslavovat celou dobu.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme