Po 27 letech by do Česka mohl přijet čínský prezident, pozval ho Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se v Soči sešel s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem. Tři čtvrtě hodiny spolu jednali hlavně o podpoře investic a zlepšení ekonomických vztahů. Shodli se mimo jiné na tom, že je třeba obnovit česko-čínskou komisi pro hospodářskou spolupráci, která se naposledy sešla před pěti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Si Ťin-pching je novým čínským prezidentem

Si Ťin-pching je novým čínským prezidentem | Zdroj: Reuters

Si Ťin-pching vyzval Zemana k návštěvě Číny a pozvání k návštěvě České republiky dostal i čínský prezident.

Zeman podle mluvčího Jiřího Ovčáčka seznámil čínského prezidenta se záměrem České republiky uspořádat letos v Praze schůzku takzvané varšavské iniciativy. Má se jednat o setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední a východní Evropy s čínským premiérem, které by mělo vést k hlubší spolupráci regionu s Pekingem.

Zemanův vstřícný krok pochválil také nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Připadá mně, že pozvání vlastně zapadá i do koncepce naší zahraniční politiky. Já bych možná docela rád také navštívil Čínu v tomto roce. Domnívám se, že je to pole, které má dneska velké možnosti,“ vysvětlil.

„Budeme se snažit opravdu rozvíjet normální, standardní vztahy s Čínou. Ony v posledních letech nebyly jednoduché. Byl bych rád, kdyby se tohle změnilo,“ dodal Zaorálek.

Do Česka loni přijel rekordní počet zahraničních turistů, nejvíc utrácí Číňané

Číst článek

Letošní rok, na který připadá 65. výročí navázání diplomatických vztahů s Čínou, je podle Zaorálka pro posílení stabilní spolupráce mimořádnou příležitostí.

Česká zahraniční politika tak už nejspíše nebude upřednostňovat lidskoprávní otázku před ekonomikou, jak to dělaly vlády především za prezidenta Václava Havla. Ten ostatně Čínu nikdy nenavštívil, a naopak oficiálně navštívil Tchaj-wan.

Spolupracují i další evropské země

Pragmatický přístup k ekonomickému gigantu upřednostňují už téměř všechny evropské země. V prosinci minulého roku se sešli například předsedové čínské a britské vlády. David Cameron tehdy do Pekingu přijel s šesti ministry a 150 podnikateli. Lepší spolupráci s Číňany ale vyhledávají také například Řecko, Portugalsko nebo Kypr.

Čínský prezident Si Ťin-pching má poprvé od svého jmenování do úřadu navštívit Evropu v březnu. Přijede na summit o jaderné bezpečnosti, který se uskuteční v Haagu, poté zamíří do Francie, Německa a na závěr i do Bruselu.

Prezidenta Miloše Zemana dnes na slavnostní recepci pro státníky v Soči přijme i ruský prezident Vladimir Putin. Na zítřek se pak plánuje setkání s finským prezidentem Saulim Niinistöem.

Ondřej Himmer, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme