Příznivci Činoherního studia vyrazili do boje, používají pásky nebo kovadlinu

Činoherní studio v Ústí nad Labem se dostalo do problémů po změně financování. Zatímco divadlo nemá dostatek prostředků na provoz, radní se prý pomocí grantů snaží o průhlednější rozdělování peněz. Někteří příznivci se rozhodli iniciovat akce na podporu Činoherního studia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní studio Ústí nad Labem

Činoherní studio Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Příznivci divadelní scény připravili například pásky, které mají lidé nosit jako výraz podpory kultuře v Ústí nad Labem.

„Filozofie pásky je taková, že to nemusí být primárně páska vyrobená námi, je to jenom gesto. Může to být fáč nebo ústřižek trička. Jde opravdu o to gesto být označen,“ konstatuje Michal Kukačka z designového studia Mančaft.

Další akci, která má upozornit na problémy Činoherního studia, připravil Jiří Černý z hnutí Bijte na poplach. Jde o symbolické klepání na kovadlinu, kterou postavili na Mírové náměstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakými způsoby lidé podporují Činoherní studio, zjišťoval Jan Bachorík

„Zvonění poplachu nebo ty zvony, je to něco, co se nese dál a nedá se tomu utéct,“ vysvětluje možné vyznění akce Černý.

Činoherní studio je podle ředitele Vladimíra Čepka prakticky bez peněz. Z rezervního fondu zaplatili například energie.

„Zbude nám nějakých 20 tisíc a nemůžu pustit herce hrát, protože nevím, zda budu mít prostředky na výplaty za únor,“ říká Čepek.

Romana Macová z ústeckého magistrátu s tím ale nesouhlasí. Divadlo by podle města mělo peníze mít.

„Vzhledem k tomu, že o hospodaření obecně prospěšné společnosti mělo vedení města Ústí nad Labem pochybnosti, v září roku 2013 odvolalo minulou správní radu. K 31.1. mělo divadlo na účtu víc než milion 250 tisíc korun,“ upozorňuje Macová.

Činoherní studio v Ústí nad Labem se potýká s problémy s financováním, město mu změnilo podmínky | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Do sporu se vložil i nový ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. „Dochází k jakési nedostatečné komunikaci. Asi není šťastné v průběhu zápasu měnit pravidla, ale na druhou stranu věci byly pravděpodobně déle připravované,“ míní Herman.

Ministr by měl příští týden do Ústí nad Labem přijet a stát se jakýmsi prostředníkem ve vyjednávání mezi městem a Činoherním studiem.

Jde o změnu financování a 12 milionů korun

V Činoherním studiu se od 1. února nehraje z důvodu nedostatku peněz. Vina je podle zaměstnanců na straně magistrátu, který prý změnil ze dne na den způsob financování. Město chce místo pevných dotací vypisovat na činohru v Ústí nad Labem granty.

Na prknech ústeckého Činoherního klubu mimo jiné v minulosti účinkovali Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Pavel Zedníček, Ondřej Vetchý, Jan Hrušínský, Miluše Šplechtová, Leoš Suchařípa, Ivana Chýlková, Karel Roden nebo Roman Zach.

O změně na grantový systém rozhodli radní koncem ledna. Podle radního Jana Eichlera nejde o likvidaci Činoherního studia. Grantový systém je podle něj průhlednější a divadlo by v grantovém řízení mělo uspět.

Město nabízí grant ve výši 12 milionů korun, který by si mělo rozdělit Činoherní studio a Severočeské divadlo.

Podle ředitele studia Vladimíra Čepka by divadlo mohlo získat 8 milionů korun, to by mu ale stačilo pouze do září. Činoherní studio v jeho snažení podpořilo mimo jiné i Národní divadlo.

Jan Bachorík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme