V českolipském muzeu začali s opravou střechy. Rekonstrukce částečně omezí i provoz

Českolipské muzeum je až do začátku března pro veřejnost uzavřené. Jeho pracovníci jako každý rok obměňují a doplňují expozice. K tomu letos přibyla i oprava poškozené střechy. Zatékalo do ní a minulý rok se tak musela část expozice uzavřít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprava střechy českolipského muzea

Oprava střechy českolipského muzea | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Generální rekonstrukce střešního pláště na celém areálu zásadním způsobem ovlivní naše pořádané výstavy, dokončování expozic a především akce, které se pořádají v muzeu," říká ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

Na první pohled to vypadá, jako by se v muzeu nic nedělo. Práce ale probíhají hlavně uvnitř objektu – opravují se krovy, které byly ve velmi špatném stavu. Hrozilo, že se místy zřítí i celé části střechy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V českolipském muzeu natáčel redaktor Tomáš Mařas

„Předpokládáme, že v průběhu rekonstrukce nebude muzeum uzavřené, ale bude normálně zpřístupněno veřejnosti. Pouze v návaznosti na to, jak bude postupovat rekonstrukce střechy, tak budeme uzavírat jednotlivé části klášterního areálu," popisuje Vitáček.

Do míst, která se nyní opravují, je možné nahlédnout průhledem z kanceláře v podkroví. Dvířky ve stěně je vidět místo, kde se trámy vyměňují. Právě tam došlo k největšímu poškození střechy. Také tam zůstala spousta materiálu z předchozích rekonstrukcí.

Tašky ze staré střechy se musely vystrkat na obvodové zdi, aby nezatěžovaly klenbu. Do prostoru se musí po čtyřech, aby bylo vidět dělníky, kteří tam pracují. V místech jsou už nové trámy. „Málokdo se sem dostane," podotýká ředitel.

Českolipské muzeum. Skvrny jako pozůstatek po loňském zatékání střechou do expozic | Foto: Tomáš Mařas

I přes opravu střechy připravuje muzeum na březen řadu novinek.

„Novinky chystat budeme, abychom nalákali návštěvníky na novou muzejní sezónu. Tady bychom chtěli vystavit ukázku z naší sbírky keramiky a nejrůznějších předmětů z jihovýchodní Asie,“ přibližuje plány ředitel.

Návštěvníci se mohou těšit i na opravdové unikáty. „Máme tady zlatem vyšívané praporce, které se používají v Číně, když vládce oznamuje povýšení nějakého svého úředníka. Dokonce tady máme vázy, které údajně pochází z císařského paláce v Číně,“ láká na prohlídku.

Muzeum se otevře pro návštěvníky začátkem března výstavou antických mincí.

Českolipské muzeum. Část expozice, která se rozroste o exotická zvířata, například papoušky | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme