Rusové ukryli do útrob stadionu v Soči poselství pro budoucí generace

Sedmileté snění Rusů se proměnilo v realitu. Zimní olympijské hry v Soči oficiálně začaly. Slavnostní zahájení světu ukázalo, jaké Rusko bylo, je a jaké bude. Výpravná show na stadionu Fišt trvala přes tři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči - ohňostroj nad stadionem Fišt

Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči - ohňostroj nad stadionem Fišt | Zdroj: Reuters

Do začátku monstrózní show zbývá několik hodin a zpravodaj Českého rozhlasu už prošel celkem čtyřmi bezpečnostními prohlídkami, než se dostal do olympijského parku před stadion Fišt.

Ten je jediným olympijským objektem, ve kterém se nebude závodit o medaile. Tady zimní hry začínají, tady také slavnostně skončí.

Režisér slavnostního zahájení se chtěl vyvarovat stereotypů, které si cizinci s Ruskem spojují. To, že jeho obavy jsou oprávněné, potvrdily i dvě ruské překladatelky pro zahraniční návštěvníky Soči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Petr Vavrouška zjišťoval, jaké poselství pro budoucnost skrývá stadion Fišt v Soči

„Podle mě si myslí, že se u nás po ulicích potulují medvědi, že všude jsou matrjošky a pijeme vodku. Ale to není pravda," říkají Nataša s Valerijí. Zahajovací ceremoniál a vlastně celá olympiáda mají světu Rusko ukázat v jiném světle.

„Je to světová událost, byl jsem už na mnoha olympiádách, ale vždy jako divák a host. Tady jsem ale doma, jako hostitel a cítím zodpovědnost a trochu obavy," prozrazuje oscarový režisér Nikita Michalkov.

Velkolepá show na stadionu nabídla divákům historii, současnost a budoucnost Ruska. Viděli ruskou „maslenici" a nebo Natašin tanec z románu Vojna a mír.

Do základů stadionu Fišt, který se oproti původnímu projektu čtrnáctinásobně prodražil, vložili Rusové kapsli s posláním pro budoucí generace: Věřte ve své síly a společně zvítězíme. Lze pouze doufat, že se to týká jen sportu.

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme