Ministr pro lidská práva chce umožnit adopci dětí homosexuálním párům

Adopci dětí homosexuálními páry si jako jednu ze svých priorit vytyčil nový ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Má podporu gay a lesbické komunity, ne však u všech poslanců ze své strany nebo koalice. Zásadně proti jsou lidovci. Naopak někteří poslanci ze stran mimo koalici připouštějí, že by adopci dětí i páry stejného pohlaví podpořili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gayové (ilustrační foto)

Gayové (ilustrační foto) | Foto: Guillaume Paumier, Creative Commons (CC BY 3.0)

Romana s Blankou žijí ve společné domácnosti. Romana má své vlastní děti, roli otce převzala Blanka. „To se týká těch praktických věcí, ohledně aut, malování, stavění. A to s ní syn všechno dělá, takže se i učí,“ popisuje Romana, jak se Blanka zhostila role „muže“.

Takových dětí, jako jsou ty Romaniny, žije v České republice okolo devíti set. Právě pro ně požaduje možnost adopce petice Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu zvané Proud.

„Jde nám především o ty děti, které v současné době především v lesbických, ale i gay párech vyrůstají a které mají oficiálně pouze jednoho biologického rodiče zapsaného v rodném listě. Naším cílem je těmto dětem pomoci, aby měly právo i na druhého rodiče, který je vychovává,“ vysvětluje za Proud Zdeněk Sloboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice adopce dětí homosexuály informoval redaktor Martin Karlík

Na adopci dětí z dětských domovů páry stejného pohlaví podle něj společnost ještě není připravená. Adopce by ale mohla zachránit před pobytem v dětském domově děti z párů, kde je jeden z partnerů biologickým rodičem dítěte, vysvětluje gay aktivista Jiří Hromada:

„Obzvlášť je ta situace aktuální ve chvíli, kdy si muž či žena přivedou do registrovaného partnerství své vlastní dítě. A když žijí v registrovaném partnerství a vychovávají toto dítě a legitimní rodič potom zemře, tak to dítě pak jde do dětského domova. Přestože je zvyklé na toho partnera, musí jej opustit.“

Ministr chce přesvědčovat jednotlivé poslance

Tento argument chce při prosazování svého návrhu využít i Jiří Dienstbier. Podle sondy, kterou mezi poslanci provedl Český rozhlas, návrh podporu nemá. Toho si je vědom i sám Dienstbier, který chce pro adopci získávat jednotlivé poslance napříč stranami.

„Já si myslím, že toto typicky je téma, které nebude koaličně-opoziční, ale bude dělit všechny strany v Poslanecké sněmovně,“ říká. Proti je i jeho spolustraník Jeroným Tejc.

„Jiří Dienstbier by se podle mého názoru měl soustředit spíše na změnu koaliční smlouvy, která naznačuje, že by mohl být problém do budoucna v rámci koalice ve věci umělého přerušení těhotenství, u kterého by možná, aspoň jak naznačuje koaliční smlouva, mohl být ten dnešní stav omezen. A to si myslím, že by nebylo správné,“ tvrdí.

Miminko z Klokánku | Foto: Michaela Vetešková

Například Jan Farský z TOP 09 nápad úplně nezavrhuje. „Pocitově je to pro mě přijatelnější, než když děti mají strávit život v ústavu. Zároveň k tomu ale nemám tolik podkladů, abych řekl, že je to moje konečné stanovisko,“ konstatuje.

Problém s adopcemi nemá ani Farského spolustranice Markéta Adamová. Naopak proti jsou Karel Schwarzenberg, Jiří Koubek nebo Daniel Korte. Návrh na adopce dětí gayi nebo lesbickými páry nevítá ani Adolf Beznoska z ODS.

„Já s tím mám trošku problém. Nemám samozřejmě nic proti sexuální orientaci každého z nás, nicméně to mám v takovém základním pohledu na adopci dětí homosexuálními páry. Zastávám princip, že to příroda to zařídila tak, že má být muž a žena a v tomto prostředí se má vychovávat dítě,“ tvrdí.

Lidovci jsou zásadně proti

Zákonodárci z hnutí ANO chtějí před tím, než zaujmou jasný postoj, získat víc informací, říká poslankyně Věra Jourová: „Já na to teď nemám názor, čekám, co řeknou odborníci.“

Lidovci jsou zásadně proti. „Pro poslanecký klub KDU-ČSL jsou adopce pro homosexuální páry v tuto chvíli nepřijatelné. My jsme tradičními zastánci rodiny ve formátu otec, matka a děti,“ vysvětluje postoj KDU-ČSL mluvčí strany Miriam Farská.

Komunisté nejsou v postoji k adopcím jednotní. Například místopředseda KSČM Jiří Dolejš návrh nezamítá.

„Myslím si, že je lepší rodinná péče slušných homosexuálů než žádná péče. Samozřejmě předpokládám, že podmínky pro osvojení dítěte zkoumají příslušné úřady a že se nemůže stát, že by dítě bylo svěřeno lidem, kteří budou nějak závadoví,“ míní.

Zato Dolejšova stranická kolegyně, poslankyně Marta Semelová, je proti návrhu.

Eva Rajlichová, Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme