Marit Björgenová ovládla skiatlon. Vrabcová-Nývltová dojela jedenáctá

Běžkyně na lyžích Marit Björgenová pokračuje ve sběru cenných kovů z olympijských her i v ruském Soči. Hvězdná Norka zdolala ve finiši skiatlonu Švédku Charlotte Kallaovou a získala tak čtvrté olympijské zlato. Třetí byla další Norka Heidi Wengová. Česká reprezentantka Eva Vrabcová-Nývltová dojela na jedenáctém místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marit Björgenová v cíli olympijského závodu

Marit Björgenová v cíli olympijského závodu | Zdroj: Reuters

V běhu na 7,5 km klasicky a 7,5 km volně se startovní pole začalo štěpit dva kilometry před přezouváním lyží a v kontaktu s přední skupinou se dokázala udržet i osmadvacetiletá Vrabcová-Nývltová.

První zlato v Soči vybojoval Američan Kotsenburg ve slopestylu

Číst článek

Do druhé části závodu vybíhala česká reprezentantka se ztrátou 39,6 sekundy a tempu nejlepších už evidentně nestačila. V posledních kilometrech se ale zlepšila a až do posledních metrů bojovala o první desítku.

Jedenáctým místem si Vrabcová-Nývltová vylepšila své maximum na olympijských hrách, dosud byla nejlépe třiatřicátá.

Další česká běžkyně Petra Nováková obsadila 36. místo, Klára Moravcová dojela osmapadesátá.

Björgenová kontrolovala vývoj závodu od samotného startu. Těsně po přezutí se společně s Wengovou, Kallovou, další Norkou Johaugovou a Finkou Saarinenovou odpoutaly od spolufavoritky Polky Kowalczykové, a skandinávská šestice tak zůstala v boji o medaile sama.

Lyžařky během klasické části skiatlonového závodu | Foto: Reuters

Klíčový okamžik přišel v těžkém stoupání před stadionem. Kallaová nastoupila a zkusila ujet, ale Björgenová za ní bleskově vyrazila a Švédku dohnala, zatímco ostatní lyžařky tempu nestačily.

Ve finiši suverénní Norka svoji soupeřku předjela a mohla se radovat ze čtvrté zlaté olympijské medaile. Ve 33 letech a 324 dnech se stala nejstarší olympijskou vítězkou v běhu na lyžích.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:

Běh na lyžích:


Ženy - skiatlon 2x7,5 km:
1. Björgenová (Nor.) 38:33,6, 2. Kallaová (Švéd.) -1,8, 3. Wengová -13,2, 4. Johaugová (obě Nor.) -14,6, 5. Saarinenová (Fin.) -15,3, 6. Kowalczyková (Pol.) -56,1, 7. Niskanenová (Fin.) -1:01,7, 8. Digginsová (USA) -1:31,9, 9. Wikenová (Švéd.) -1:33,6, 10. Išidaová (Jap.) -1:34,7, 11. Vrabcová-Nývltová -1:35,2, ...36. Nováková -2:47,1, 58. Moravcová (všechny ČR) -6:07,2.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme