Češi se naučili vínu rozumět, říká vinař z Bordeaux, který nebude chybět na Audienci

Příští týden budou mít návštěvníci Pražského hradu možnost ochutnat špičkové světové víno. Proběhne tam už desátý ročník Audience. Akce, na které představí své víno nejlepší vinaři z Bordeaux. Ani letos mezi nimi nebude chybět víno z Château d'Issan z regionu Medoc. Majitel vinařství tvrdí, že se Češi během deseti let naučili vínu rozumět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

červené víno

červené víno | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Mick Stephenson

„Co tady vidíte je vodní příkop, který ve středověku chránil zámek před útoky zvenčí, je to přirozená obranná bariéra. Issan je poslední usedlost v regionu Medoc, která má podobný vodní příkop,“ vysvětluje mi technický ředitel Eric Pellon.

Obdivuji pozoruhodné zdi, klenby a dokonalou architekturu zámku ze 17. století, který je zapsán na seznamu francouzského kulturního dědictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo ve Francii Jan Šmíd navštívil v Bordeaux vinařství Chateau d´Issan, s jehož vínem se mohou seznámit návštěvníci Audience na Pražském hradě.

Když později mluvím s majitelem Emmanuelem Crusem jestli mu nevadí, že návštěvníci nejprve obdivují nádherné prostory zámku a teprve pak si vzpomenou, že se tu také vyrábí věhlasné víno, kvůli němuž vlastně přijeli, částečně se mnou souhlasí.

„Je pravda, že naše víno bylo dlouhou dobu ve stínu tohoto půvabného renesančního zámečku, takže si přejeme hodně mraků, aby zámek nevypadal tak hezky,“ říká s úsměvem majitel a pak dodává, že kvalita vína musí být srovnatelná s krásou zámku.

Povídám si s ním o jeho víně. Jsme v oblasti Medocu v Bordeaux, pro Čechy není úplně jednoduché tomuto vínu porozumět, dokonale ho ocenit.

Emanuel Cruse vypráví o své snaze vyrábět víno, které uspokojí i nejnáročnějšího klienta, a když mu položím jednoduchou otázku, jaké jeho víno vlastně je, odpoví: „Já kladu hlavní důraz na aroma, které musí být vyzrálé a neagresivní zároveň. Ale to je podstatné, pokud ve víně nic necítíte, tak asi bude k ničemu.“

Co nejblíže přírodě

Připomíná, že jejich chateau je rodinné. „A naší filozofií je zůstat v co nejužším kontaktu s přírodou. Děláme víno, které je autentické, odpovídá našim podmínkám a prostředí označovaném jako terroir,“ popisuje.

Víno z Château d'Issan mohou lidé ochutnat příští týden v rámci desátého ročníku Audience, která jako už tradičně proběhne na Pražském hradě. Emanuel Cruse do Česka jezdí pravidelně a tvrdí, že se Češi během deseti let naučili vínu rozumět.

„Dříve se styděli. Přišli, ochutnali, a když jsme se zeptali, jak jim to chutná, tak se červenali. Teď už je to lepší, ptají se, je poznat, že o víně už něco vědí,“ říká Emanuel Cruse.

A jaký je v pojetí vína mezi Francií a Českem největší rozdíl? Podle Marie Helen Dussech, která v Česku vyzkoušela i několik restaurací prý v tom, že si Češi neuvědomují, že víno je spojeno především s gastronomií.

„Když chcete pít dobré víno z Bordeaux, tak tomu musíte přizpůsobit kuchyni, menu musíte udělat podle vína. Vy to děláte stále naopak,“ vysvětluje.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme