Ukrajinec, který chtěl unést turecký letoun, prý žádal svobodu pro vězněné aktivisty

Muž, který se snažil unést letadlo do Soči, prý požadoval propuštění vězněných protivládních demonstrantů na Ukrajině. Pětačtyřicetiletý Ukrajinec vyhrožoval, že má na palubě bombu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Sabihy Gökçenové v Istanbulu

Letiště Sabihy Gökçenové v Istanbulu | Zdroj: Reuters

Turecké stíhačky doprovodily letadlo na letiště v Istanbulu a muž skončil v policejní cele. Žádná výbušnina ani zbraň se nenašly.

„Muž vtrhl do kokpitu a požadoval, aby letadlo nastavilo kurz do Soči, protože tam jsou prezidenti Janukovyč a Putin, kteří mají podle něj krev na rukách,“ popsal šéf ukrajinské kontrarozvědky Maksym Lenko.

Požadoval také, cituji, ‚propustit všechny vězněné Ukrajince‘ a hrozil, že vyhodí letadlo do vzduchu. Posádka ho uklidnila tím, že provedla změnu kurzu. Ale ne tak, jak chtěl on,“ doplnil Lenko.

Letadlo v doprovodu stíhaček přistálo na istanbulském mezinárodním letišti a policisté ho okamžitě odstavili na jeho okraj do bezpečné zóny. Po zhruba půl hodině pak zásahová jednotka údajného únosce zatkla. Na palubě letadla bylo 110 cestujících.

Za letecké pirátství může muži v Turecku hrozit až 20 let vězení.

ČRo, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme