První medaile pro Česko. Biatlonista Soukup vybojoval bronz ve sprintu

Biatlonista Jaroslav Soukup obsadil v zahajovacím sprintu na 10 kilometrů na olympijských hrách třetí místo a získal v Soči pro Českou republiku první medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český biatlonista Jaroslav Soukup vybojoval ve sprintu na 10 kilometrů bronzovou medaili

Český biatlonista Jaroslav Soukup vybojoval ve sprintu na 10 kilometrů bronzovou medaili | Zdroj: ČTK

Soukup nestačil pouze na norskou legendu Oleho Einara Björndalena a Rakušana Dominika Landertingera. Do elitní desítky se prosadil i Ondřej Moravec, který dojel osmý.

Jednatřicetiletý Soukup znovu ukázal, že mu velké závody sedí. Životním úspěchem navázal na bronzové medaile z vytrvalostního závodu na světovém šampionátu v roce 2012 a ze smíšené štafety na loňském MS.

Na trať vyrazil se startovním číslem 40 a od úvodu se držel mezi nejlepšími v průběžném pořadí. První střelbu vleže zvládl svižně, bez chyby a zařadil se na třetí místo.

Na náročné trati nepolevoval v tempu, a když i při položce vestoje sestřelil všech pět terčů, bylo jasné, že bojuje o medaili. Po druhé střelbě dokonce Soukup opouštěl stadion s nejlepším časem.

Bronzový Soukup se po zisku historické biatlonové medaile těší na oslavu

Číst článek

V mimořádně náročném závěru desetikilometrové trati si český biatlonista sáhl na dno sil, velkému finiši Björndalena a Landertingera však neodolal.

V cíli pak musel rodák z Jičína čekat, jak si povedou další adepti na medaili. O necelou sekundu ustál tlak domácího Šipulina, a když Ital Hofer pokazil poslední výstřel, mohl se Soukup začít radovat z první olympijské medaile.

Soukup se postaral o první českou biatlonovou medaili z olympijských her v historii. Dosavadním maximem bylo čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana v roce 1998.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Biatlon - muži, sprint (10 km):
1. Björndalen (Nor.) 24:33,5 (1 tr. okruh), 2. Landertinger (Rak.) -1,3 (0), 3. Soukup (ČR) -5,7 (0), 4. Šipulin (Rus.) -6,4 (1), 5. Le Guellec (Kan.) -9,7 (0), 6. M. Fourcade (Fr.) -12,4 (1), 7. Eder (Rak.) -13,7 (0), 8. Moravec (ČR) -14,6 (0), 9. Svendsen (Nor.) -29,3 (1), 10. Fak (Slovin.) -33,0 (0), ...31. Šlesingr -1:18,2 (1), 75. Krupčík (oba ČR) -3:05,8 (2).

ČTK, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme