Boulařka Sudová do superfinále neprošla, skončila devátá

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová nezíská na olympijských hrách v Soči vytouženou medaili. Česká reprezentantka nepostoupila do superfinále jízdy v boulích a celkově obsadila deváté místo. Zlatou medaili získala Justine Dufourová-Lapointeová, stříbro vybojovala její mladší sestra Chloé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká boulařka Nikola Sudová

Česká boulařka Nikola Sudová | Zdroj: ČTK

Sudová startovala na svých čtvrtých a nejspíše také posledních hrách pod pěti kruhy. Jejím nejlepším výsledkem tak zůstane šesté místo z Turína 2006. "Špatný, ta druhá finálová jízda se nepovedla. Chtěla jsem závodit, jela jsem buď a nebo a nevyšlo to," řekla Sudová.

V Soči Sudová nejdříve nepostoupila z první kvalifikace přímo do finále, ale dnes opravu zvládla bez problémů a mezi dvacet finalistek jistě prošla.

Svoji nejlepší jízdu olympiády předvedla ve večerním prvním finále. Skoky měla vysoké a razantní, jela rychle a dostala 21,82 bodu. Z dvaceti finalistek měla nejvyšší známku a z prvního místa prošla mezi dvanáctku do druhé finálové jízdy. V ní ale její naděje na stupně vítězů pohasly.

Svěřenkyně kouče Radka Herota startovala jako poslední. Měla o něco pomalejší čas, horní skok - helikoptéra s roznožkou - byl o něco horší a 20,97 bodu stačilo na deváté místo. Superfinále bylo vyhrazeno pro šest lyžařek, na postup by bývalo bylo potřeba 21,16 bodu.

"Chtělo to zrychlit, jelo tam hodně holek přede mnou, bylo to hrubší než minulou jízdu a zavřenější, pak se mi jede hůř, nejde mi to tolik narovnat," popsala Sudová. Po prvním skoku ji totiž jedna z boulí 'kopla'. "Pak jsem se nesrovnala a bylo to pomalé," přiznala.

Mísily se v ní různé pocity. Radost, že má ještě na to bojovat o medaili, ale smutek, že se to nepovedlo. I vztek, zklamání, lítost. "Všechno. Vztek, protože si za to můžu sama. Lítost, že je to asi určitě moje poslední olympiáda," uvedla jednatřicetiletá lyžařka. "Někdo může říct, že do desátého místa na olympiádě je to super, ale já jsem měla cíle určitě vyšší," doplnila.

Druhá česká reprezentantka v boulích Tereza Vaculíková neprošla kvalifikací, v první jízdě měla málo bodů a ve druhé spadla. Obsadila tak 27. místo.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Akrobatické lyžování - jízda v boulích:
Ženy: 1. J. Dufourová-Lapointeová 22,44, 2. Ch. Dufourová-Lapointeová (obě Kan.) 21,66, 3. Kearneyová (USA) 21,49, 4. Uemuraová (Jap.) 20,66, 5. Coxová (Austr.) 19,43, 6. Outtrimová (USA) 19,37, 7. Galyševová (Kaz.), 8. Rachimovová (Rus.), 9. Sudová (ČR), 10. Robichaudová (Kan.), ...27. Vaculíková (ČR).

ČTK, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme