Češi mají zájem o svěřenské fondy. Novinku přinesl občanský zákoník

Firmy i fyzické osoby se začínají zajímat o takzvané svěřenské fondy. Novinku od ledna zavedl občanský zákoník. Češi díky ní mohou převést část svého majetku do fondu, který má svého správce. Na jaký účel majetek půjde, rozhodne jeho zakladatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

„Zvláštnost je v tom, že majetek, který je takto vyčleněn, se nestane vlastnictvím správce ani toho, kdo má mít prospěch z toho svěřeneckého fondu, a přirozeně ani zřizovatele. Takže je to samostatně stojící majetek, který je chráněn před případnými věřiteli toho, tamtoho nebo toho třetího,“ vysvětluje jeden z autorů občanského zákoníku Karel Eliáš.

Fond je vhodný třeba pro rodiče, který chce přenechat část peněz dětem, až dospějí. Kdo má o fondy zájem, říká Zenon Folwarczny z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers:

„My jsme se zatím setkali se zvýšeným zájmem o způsob fungování svěřeneckých fondů mezi fyzickými osobami a majetnějšími Čechy, pro které se jeví tyto fondy nebo jejich ekvivalenty v zahraničí zajímavé z pohledu zamezení rizik rozdrobení majetku.“

Podle Folwarcznyho mají ale Češi spíše zájem o založení fondu v zahraničí, kde jsou podle něj právní řády stabilnější.

Vyčlenění majetku do svěřenského fondu podle ministerstva financí nepodléhá zdanění a je pro něj nastavený obdobný režim jako platí obecně pro vklady.

Branislav Janík, Klára Bílá, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme