Na ašských sjezdovkách řádili četníci v dobových uniformách

Zajímavá podívaná se naskytla návštěvníkům lyžařského areálu v Aši. V dobových uniformách se mezi lidmi pohybovali členové četnické stanice z Habartova. Zájemcům předváděli nejen dobovou výstroj, ale také dávno zapomenuté prvky policejního výcviku. Praktickými ukázkami vyvrcholilo celodenní setkání lidí, kteří se zajímají o historii policejních sborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Četníci na lyžích v Aši

Četníci na lyžích v Aši | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

„Celkem je nás tady kolem pětadvaceti. V plánu bylo opravdu si vyzkoušet jízdu na dobových lyžích, máme tady i dobový četnický předpis, podle kterého se snažíme cvičit,“ říká Josef Macke.

On i jeho přátelé mají rádi historii. A čas od času se v četnických uniformách sejdou, aby ukázali lidem, jak to tehdy za první republiky vlastně bylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na četnických manévrech v Aši natáčel redaktor Zdeněk Trnka

Zimní výcvik na dobových lyžích byl ozdobou programu. Stejně jako povelová technika. Zvládnout vše tak, jak se má, nebylo jen tak. „Je to obtížné a i údržba lyží je obtížná. Podle předpisů se měly před sezónou natírat lněným olejem se směsí petroleje, ale to jsme tedy neprováděli,“ doplňuje Macke.

Jeho slova potvrzuje strážmistr Patrik. Vázání jeho letitých lyží prostě selhalo. „Praskl mi pásek na levé lyži, takže musím opravovat. Pásky mají bohužel svůj věk, sedmdesát let je znát, takže uvidíme,“ líčí Patrik.

„Jsme velmi spokojeni, výuka německého jazyka a zdravovědy byla úžasná,“ dodává Josef Macke, který se svými kolegy z celých severozápadních Čech prožil četnický výcvik v tvrdých podmínkách ašské sjezdovky. A chvilkami to mělo do romantiky hodně daleko.

„Služba byla opravdu hodně náročná, seriál Četnické humoresky je krásný, ale náročnost z toho není vždycky patrná,“ uzavírá Macke. Četnickou show nicméně v Aši sledovaly desítky lidí. A většina z nich s úsměvem na tváři.

Četníci na lyžích v Aši | Foto: Zdeněk Trnka

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme