Dodavatele elektřiny v lednu změnilo rekordních 114 tisíc zákazníků

Domácnosti v Česku stále více hledají levnější dodavatele elektřiny. A to i přes to, že cena pro koncového spotřebitele od letošního ledna výrazně klesla. Přestoupit k jiné energetické firmě se minulý měsíc rozhodlo rekordní množství zákazníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

České domácnosti od letošního ledna za elektřinu ušetří. V předchozích letech jejich výdaje za energie naopak rostly. Elektřina pro domácnosti tento rok podle Energetického regulačního úřadu zlevní v průměru o 10,9 procenta.

Například rodiny, které elektřinu využívají k vytápění, tak mohou mít roční výdaje o několik tisíc korun nižší. Přes to k jinému dodavateli elektřiny přešlo v lednu rekordních více než 114 tisíc odběratelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o dodavatelích elektřiny připravil redaktor Jan Beneš

Podle Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities se na tom podílelo zejména ohlášené snižování cen z konce loňského roku: „Že se to svezlo s lednovým termínem je docela přirozené, protože konec roku bývá vhodným termínem ke změně smluv, takže ty počty se tam nakumulovaly. Podpůrným argumentem mohlo být i znění smluv, například fixace nižších cen na delší období.“

Někteří alternativní dodavatelé nabízejí smlouvy na dobu určitou. Nejčastěji na dva roky, ale i na více let dopředu. Tím si chtějí pojistit, že jim zákazník nepřestoupí ke konkurenci. Nabídnutá cena je o několik procent nižší, než mají ostatní firmy. Pevné ceny elektřiny na delší dobu ze stejného důvodu už nabízejí i velcí dodavatelé. Cenové rozdíly mezi velkými a menšími obchodníky s elektřinou se ale postupně snižují.

„Dříve bylo pro malé alternativní prodejce velice snadné se cenově vymezovat proti klasickým dominantním dodavatelům. Zavedení dodavatelé se nesnaží být nejlevnější na trhu. Co se týče způsobu nákupu, tak u velkých obchodníků nekupují elektřinu na poslední chvíli. Tím pádem snižují riziko,“ vysvětluje energetický konzultant Jiří Gavor.

Například domácnost v Praze, která má roční spotřebu 3 tisíce kilowathodin a nejpoužívanější distribuční sazbu, zaplatí za rok u velkého dodavatele za běžný tarif zhruba stejně, jako u menšího dodavatele. V některých případech je platba dokonce o více než sto korun nižší než u alternativního obchodníka. Vyplývá to z výpočtu elektronické kalkulačky Energetického regulačního úřadu.

Odborníci odhadují, že cena pro koncového spotřebitele bude zhruba stejná i příští rok. Rozhodující bude vývoj ceny silové elektřiny na burze.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme