Jízdné v Praze od příštího roku zřejmě podraží. Přibližně o 10 procent

Jízdné v hlavním městě zřejmě od příštího roku zdraží. Počítá s tím ředitel Dopravního podniku Praha Jaroslav Ďuriš. Cena za městskou hromadnou dopravu se podle něj zvýší přibližně o deset procent. Ďuriš to řekl v České televizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní podnik Praha, MHD (ilustrační foto).

Dopravní podnik Praha, MHD (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

„Počítám s tím, protože jízdné v Praze se nezvyšovalo už poměrně velmi dlouho. Systém zdražovat řádově ročně o inflaci není technicky řešitelný, čili v určitých časových obdobích, řádově několika let, to potřeba je,“ upřesnil ředitel pražského dopravního podniku.

Konečné rozhodnutí je podle něj ale v kompetenci magistrátu. Uvědomuje si, že zdražení je, i s ohledem na blížící se volby, citlivá věc.

Dopravní podnik loni podle Ďuriše hospodařil se ztrátou zhruba půl miliardy korun, tedy na úrovni plánu. To je více než v listopadu zveřejněný prodělek 360 milionů korun. Do výsledku se podle Ďuriše promítla především odložená daň. Letos očekává zisk půl miliardy korun.

V roce 2012 DPP skončil s finanční ztrátou 116 milionů korun. Na dotacích získal 10,6 miliardy korun a z jízdného 4,3 miliardy.

ČTK, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme