Vědci z Brna zvítězili v celoevropské soutěži, dostanou miliony korun na platy

Brněnští vědci z výzkumného centra CEITEC uspěli v soutěži o několik špičkových grantů pro vědecká pracoviště v Evropské unii. Díky tomu dostane CEITEC z evropských fondů 2,2 milionu eur, tedy přes 60 milionů korun. Výsledky soutěže zveřejní Evropská komise dnes v poledne, Český rozhlas ale informaci exkluzivně získal předem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně (ilustr. foto)

Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně (ilustr. foto) | Foto: Středoevropský technologický institut CEITEC

Peníze v projektu nazvaném ERA Chairs jsou přitom určeny výhradně na platy a především na to, aby za ně mohl CEITEC do Brna přilákat světově proslulého vědce, který si na CEITECu zřídí vlastní vědecký tým.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu brněnských vědců informoval z Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

Bez podpory z evropských fondů by Brňané na plat pro tak špičkového vědce neměli peníze, jak Českému rozhlasu potvrdil Roman Badík z centra CEITEC.

CEITEC - Středoevropský technologický institut. Vznikl ze společného projektu 6 nejvýznamnějších brněnských univerzit a výzkumných institucí za podpory Jihomoravského kraje a města Brna. Jeho nositeli jsou: Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Mendelova univerzita v Brně, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Ústav fyziky materiálů Akademie věd ČR.
Zdroj: CEITEC

Badík dodal, že tým, který v Brně vybudují, „by měl být kompetitivní na celosvětové úrovni.“

Předmětem jeho výzkumu má být chemická a buněčná biologie.

Příjemcem grantu bude Masarykova univerzita

Centrum CEITEC je společným projektem brněnských univerzit a výzkumných institucí. Příjemcem grantu ERA Chairs je ale jen Masarykova univerzita.

Badík doufá, že zisk grantu zvýší úroveň vědy na celé univerzitě: „Samozřejmě si slibujeme, že tento vědecký pracovník bude mít dopad na celou univerzitu,“ řekl Badík Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Romana Badíka z centra CEITEC pomohou takto získané peníze zlepšit úroveň vědy na celé brněnské univerzitě

Projekt ERA Chairs má posílit úroveň vědy v chudších regionech Evropské unie, které se přitom můžou nacházet i v jinak bohatých státech.

Vedle CEITECu uspělo 10 dalších výzkumných pracovišť, například z Velké Británie, Španělska, nebo Polska.

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme