EU jedná o sankcích proti představitelům ukrajinské vlády

Evropská unie posuzuje zavedení sankcí proti některým představitelům současné ukrajinské vlády. O takové možnosti mají podle vysoce postaveného diplomata jednat v Bruselu ministři zahraničí členských zemí unie. Reagovali by tak na současnou politickou krizi na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proevropské demonstrace na Ukrajině

Proevropské demonstrace na Ukrajině | Foto: Efrem Lukatsky | Zdroj: ČTK

Podle zemí jako je Švédsko by měla Evropská unie možnost zavedení sankcí vážně posoudit.

Spojené státy už dříve uvedly, že by sankce zavedly v tom případě, pokud by ukrajinská vláda rozehnala současné rozsáhlé protesty silou.

„Pokud by došlo k eskalaci násilí a jeho použití proti občanům, pak si myslím, že je třeba uvažovat o všech možných prostředcích,“ myslí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Případné sankce by zřejmě znamenaly zmrazení evropských kont vysoce postavených představitelů režimu nebo zrušení víz pro jejich cesty do zemí unie.

Protesty na Ukrajině mezitím pokračují. V posledních dnech jsou nenásilné, ani po třech měsících od začátku demonstrací ale nijak výrazně neslábnou.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme