Zoo v Kodani utratila zdravé žirafí mládě. Ve Dvoře Králové by to řešili jinak

Zoologická zahrada v dánské Kodani utratila zdravé žirafí mládě. Rok a půl starého samce nezachránila ani petice, kterou podepsaly tisíce lidí. Pro chov prý byl totiž přebytečný a navíc z příbuzenského spojení. Například ZOO Dvůr Králové by ale postupovala jinak, k utracení by nepřistoupili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kodaňská zoo utratila žirafího samečka

Kodaňská zoo utratila žirafího samečka | Zdroj: ČTK

Mluvčí kodaňské zoo Tobias Stenbaek Bro uvedl, že k usmrcení žirafího samečka pojmenovaného Marius se použila pistole na porážku zvířat. Jeho maso krátce na to dostali lvi v zoo.

Evropské asociace zoologických zahrad doporučila dánské zoologické zahradě zvíře utratit, protože ve svém rozmnožovacím programu má již mnoho žiraf s podobnými geny, jaké měl Marius, dodal mluvčí Stenbaek Bro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Myslivečková ze ZOO Dvůr Králové ve Víkendovém Radiožurnálu

Proti usmrcení žirafího mláděte se v různých peticích vyslovilo na 30 tisíc lidí, především Dánů. Jen během dnešního rána kliklo na výzvu ‚Ušetřete Mariuse‘ umístěnou na Facebooku více než 5200 lidí.

Vedoucí odboru pro vědu v dánské zoo Bengt Holst ale utracení zvířete obhajoval. Řekl, že žirafy musejí být selektovány tak, aby předávaly své nejlepší geny. Zajistí se tím podle něj dlouhodobé přežití tohoto zvířecího druhu.

Dá se postupovat i jinak, oponují jiní

„Dost často dochází v chovech v zoologických zahradách k tomu, že je nadbytečný počet samců u kopytníků. My se ale vždycky snažíme o přebytečné samce nějak postarat,“ říká například Jana Myslivečková ze ZOO Dvůr Králové.

Pro samce zoo vytváří například takzvané mládenecké, samčí skupiny. „Nebo se snažíme zvířata udat někde jinde. Utratit samce je nejkrajnější řešení, u žiraf bychom k tomu nikdy nepřistoupili,“ doplňuje Myslivečková.

Zájem o žirafí mládě z kodaňské zoo přitom měly i jiné zoologické zahrady, jako například Yorkshire Wildlife Park v Británii nebo jedna ze zoo v Nizozemsku, uvedl zpravodajský server BBC. Bengt Holst z dánské zoo také prohlásil, že se uvažovalo o možnosti převezení zvířete do jiné zoologické zahrady. Všechny ale mají prostor pro geneticky důležitější žirafy.

Žirafí sameček skončil v kodaňské zoo jako potrava pro lvy | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme