Švýcaři v referendu těsně podpořili omezení imigrace

Švýcaři v referendu podle téměř konečných výsledků podpořili těsnou většinou návrh místních nacionalistů omezit přistěhovalectví. Omezení má platit i pro občany EU. Podle švýcarské televize SRF se pro návrh vyslovilo 50,3 až 51 procent zúčastněných voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel už dříve Švýcarsko před přijetím návrhu varoval s tím, že si země ve vzájemných dohodách nemůže vybírat jen výhodné aspekty. Švýcaři jsou v názoru na zavedení kvót rozpolcení.

Švýcaři v jednodenním referendu rozhodovali o požadavku nacionálně-konzervativní Švýcarské lidové strany na změnu ústavy, která by pomocí imigračních kvót omezila přistěhovalectví, a to i ze zemí EU.

Podle posledních průzkumů stoupenců tohoto opatření pro omezení přistěhovalectví přibývalo, i když navrch stále měli jeho odpůrci.

Do Švýcarska se ročně přistěhuje zhruba 70 tisíc cizinců. Zatímco jedni tuto pracovní sílu vítají, druzí dávají přistěhovalcům vinu za zvýšenou kriminalitu, nedostačující infrastrukturu a rostoucí nájmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na Švýcarsko Jiří Sládek ve Víkendovém Radiožurnálu

Proti omezením se staví hlavně švýcarský průmysl a hospodářské svazy, které se obávají ztráty kvalifikovaných sil a vážných dopadů na ekonomiku.

Výsledek různých švýcarských referend navíc kopíruje velmi často jazykové rozdělení země. Ukázalo se to například u dřívějších referend o muslimských minaretech nebo o přistoupení k Evropské unii.

„Německy mluvící východ Švýcarska se vyslovuje pro kvóty, naopak frankofonní, převážně prounijní obyvatelstvo západu Švýcarska tomu oponuje,“ připomíná odborník na Švýcarsko Jiří Sládek.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme