Poslanci ČSSD zatím zůstávají i hejtmany. Haškův závazek rozhodnout se teď odmítají

Hejtman, či poslanec? Čtyři politici ČSSD měli do dneška sdělit, které funkci dají přednost. Aspoň se k tomu v úterý ve vysílání Radiožurnálu zavázal šéf jihomoravského kraje Michal Hašek. Jenže definitivní slovo nakonec stále nepadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda ČSSD Michal Hašek požaduje předčasný sjezd strany v návaznosti na sestavení vlády

Místopředseda ČSSD Michal Hašek požaduje předčasný sjezd strany v návaznosti na sestavení vlády | Zdroj: ČTK

Rozhodnutí, zda se čtveřice hejtmanů vzdá funkce ve vedení krajů, nebo raději poslaneckého mandátu, mělo padnout do konce týdne.

Podle hejtmanů se je veřejnost dosud nedozvěděla jednoduše proto, že prý nic takového neslíbili. Úterní závazek Michala Haška, že se vše rozhodne do konce týdne, prý byl jen jeho vlastní iniciativou. Zbylí šéfové regionů se k jeho prohlášení neznají.

Sám Hašek pak na dotazy Českého rozhlasu celý den nereagoval. V týdnu jen vzkázal Brněnskému deníku, že on sám se definitivně rozhodne po 18. únoru. Tedy po hlasování o důvěře vládě. Další hejtmani - Josef Novotný z Karlovarského kraje, Jiří Zimola z Jihočeského kraje a Jiří Běhounek z Vysočiny - pak trvají na půlroční době na rozmyšlenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se čtyři hejtmani do dneška nerozhodli, jaké funkci dají přednost, shrnuje Jaroslav Gavenda

„Rozhodnu se podle toho, co bude nejlepší pro Vysočinu, a termín je 26. dubna,“ dodává Jiří Běhounek.

Vedení strany už před volbami schválilo usnesení o tom, že kumulovat vícero funkcí je nevhodné. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka dokonce uvažuje, že by zdvojování vrcholných funkcí zakázal zákonem. Poslanec ČSSD Jiří Petrů zase chce navrhnout, aby v takovém případě politik bral plat jen v jedné funkci.

Včera se sešel ústřední výbor ČSSD, o souběhu funkcí se však nemluvilo. Hlavním tématem byly eurovolby.

„Nikdo z vystupujících a těch, kdo diskutovali, to téma nezmínili. Čili platí usnesení, které bylo přijato na jednání Ústředního výkonného výboru ještě před volbami do Poslanecké sněmovny o kumulaci funkcí. A předpokládám, že funkcionáři, kterých se toto usnesení týká, tomuto usnesení vyhoví,“ řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle stranického usnesení si tak hejtmani musí vybrat mezi funkcí poslance nebo hejtmana do šesti měsíců od voleb, to znamená do 26. dubna.

Jak řekl Českému rozhlasu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, stále platí, že se rozhodnout může kdykoli v tomto období. Tedy třeba i na samotném konci.

Jaroslav Gavenda, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme