Záplavy v Británii se dál šíří. Hrozí už i blízko Londýna

První lidi už museli evakuovat záchranáři z měst a vesnic na Temži nedaleko Londýna. Meteorologové tam po vydatných deštích evidují 14 výstrah nejvyššího stupně před záplavami. Britská vláda mezitím konzultovala boj proti záplavám i s odborníky z ciziny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy ve městě Staines

Záplavy ve městě Staines | Foto: Jiří Hošek

Čtrnáct povodňových výstrah nejvyššího stupně platí v jižní Anglii na Temži. Jihozápadně od Londýna řeka stále stoupá a lidé žijící v její blízkosti se připravují na možnou evakuaci.

Obyvatelé městečka Staines, které navštívil britský zpravodaj ČRo Jiří Hošek, říkají, že za posledních 20 let něco podobného nezažili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záplavách v Anglii mluvil zpravodaj ČRo Jiří Hošek, který dnes natáčel v městečku Staines

Stoupá tam nejen hladina řeky, ale i spodní voda, což způsobuje lidem žijícím v okolí řeky značné komplikace, nemohou používat třeba toalety.

Prioritou je pomoc starším lidem či tělesně postiženým, kteří jsou v současné době nejohroženější, i když Temže naštěstí nestoupá zas tak rychle. Podle meteorologů by hladina nicméně měla stoupat ještě minimálně 24 hodin.

Obyvatelé Staines plní pytle s pískem, přesouvají majetek do vyšších pater. Podle zpravodaje ale v městečku vládne relativně klidná atmosféra oproti hrabství Somerset, kde povodňová situace trvá už 6 týdnů. "Tam ta psychika lidí je už opravdu mimořádně špatná.“

Povodně v jižní Anglii se stávají politickou záležitostí

Britská vláda je nyní kritizována za to, že liknavě přistupovala k regulaci řek. „Kabinet udělal chybu, o tom není pochyb. Příliš jsme dali na rady tzv. expertů z vládní Agentury pro životní prostředí. Měli jsme koryta řek vybagrovat," přiznal na BBC státní tajemník pro obce a místní zastupitelství Eric Pickles, který se lidem v zaplavených oblastech jihozápadní Anglie omluvil.

Jednání o dlouhodobých opatřeních proti velké vodě se v Downing Street zúčastnili taky odborníci ze Spojených států a Nizozemska.

„Je znát, že premiér David Cameron si je vědom vážnosti situace. Dnes vyrazil na další inspekční cestu do zaplavených oblastí, tentokrát tam chce strávit více než 24 hodin; setkává se s obyčejnými lidmi, se záchranáři, s experty.“

„V podstatě nepřímo dává najevo, že vláda opravdu situaci podcenila,“ poznamenává zpravodaj ČRo.

Na politické scéně se také diskutuje o nápadu krajně pravicové strany UKIP a některých konzervativních poslanců zastavit britskou rozvojovou pomoc a peníze poslat do postižených oblastí.

Záplavy ve městě Staines | Foto: Jiří Hošek

Záplavy ve městě Staines | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme