Policisté kontrolovali pražské bary, opět přistihli nezletilé Dány pod vlivem alkoholu

Noční Prahu ovládly tisíce mladých Dánů a Švédů. Do metropole si už tradičně přijeli studenti užít jarní prázdniny. Mladí Seveřané obsadili hlavně bary kolem Václavského a Staroměstského náměstí. Po loňských výtržnostech je tam přišla zkontrolovat policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté při nočním zátahu na Dány v pražských barech zadrželi i 19letého studenta, který nadýchal 3 promile, dělal nepořádek na ulici a nakonec i napadl policisty. Skončil na záchytce

Policisté při nočním zátahu na Dány v pražských barech zadrželi i 19letého studenta, který nadýchal 3 promile, dělal nepořádek na ulici a nakonec i napadl policisty. Skončil na záchytce | Foto: Pavel Jaňurek

Sedmdesátka policistů vyrazila do ulic hodinu před půlnocí. Po skupinkách procházeli vytipované bary. Do akce se s nimi vydali i čtyři kolegové z Dánska.

„Nemáme na území Česka žádné pravomoci, ale budeme pomáhat české policii ve všem a hlavně při domluvě s dánskými přestupci, pomůžeme také zjistit jejich totožnost,“ řekl šéf týmu Lars Ruby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejních kontrol se zúčastnila i reportérky Evelyna Kulíšková

Netrvalo to dlouho a už měli příležitost. Devatenáctiletý Dán se třemi promile alkoholu v dechu se nejprve hádal s policisty a poté je napadl.

„Kamarád se dost opil a byl hlučný na ulici, tak ho policie zastavila a teď chtějí, aby jel do nemocnice. Myslím, že to přehání, nedělali jsme nic zlého, jen se bavili. Zítra odjíždíme,“ říká kamarád opilého Dána, kterého policie nakonec odvezla na záchytku.

Další čtyři mladé Seveřany, kterým ještě nebylo osmnáct, a přesto pili alkohol, policisté vyvedli z jednoho z klubů na Václavském náměstí.

Ředitel pražského hotelu Olympik, kde je teď ubytovaných přes 540 mladých turistů, Radiožurnálu potvrdil, že s Dány první noc zatím problémy nebyly. Ochranka hotelu je například na rušení nočního klidu zatím upozorňovat nemusela.

„Když jsou nějaké nepříjemnosti, ochranka klienty buď upozorní, nebo zavolá recepčního, který se v příslušném jazyce snaží nějak uklidňovat nebo vysvětlovat nepříjemnosti, které by mohly omezit další klienty. Tuhle noc nic takového nebylo,“ uvedl Vlastislav Šos.

V jiném pražském hotelu v Holešovicích loni Dánové poničili necelých 120 pokojů. Personál po nich uklízel srolované koberce nebo třeba pěnu z hasících přístrojů.

Mladí Dánové jsou v Praze, policie je kontroluje v barech a restauracích

Číst článek

Podle některých studentů ze severu Evropy jsou obavy a opatření kvůli loňským výtržnostem přehnané. „Je to smutné, že nemůžeme přijet užít si tak krásné město jako je Praha, aniž by nám někdo něco vyčítal,“ poznamenal jeden z nich.

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek už ale dříve zdůraznil, že kontroly jsou jen preventivní. „My chceme, aby si to dánští studenti užili, a uděláme všechno pro to, aby nemuselo k represi docházet.“

Policie tak na návštěvu asi desíti tisíc dánských a švédských studentů dohlédne až do jejich odjezdu 19. února.

mkp, Evelyna Kulíšková, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme