Vědci našli nejstarší známou hvězdu, její věk odhadují na 13,7 miliardy let

Australští astronomové po 11 letech hledání našli nejstarší známou hvězdu. Prastará hvězda se prý objevila krátce po vzniku vesmíru před více než 13 miliardami let. Od Země je vzdálená asi 6 tisíc světelných let, což je z astronomického hlediska poměrně blízko. Slunce je od středu naší galaxie vzdáleno 26 tisíc světelných let. Vědci objev zveřejnili v časopise Nature.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představa prvních hvězd ve vesmíru

Představa prvních hvězd ve vesmíru | Foto: NASA

Podle Michala Bursy z Astronomického ústavu Akademie věd je to poměrně významný objev, protože astronomové mají určitou představu o tom, jak hvězdy ve vesmíru vznikaly - od jeho počátku až po dnešní dobu.

„Hvězdy vznikaly v takzvaných generacích - objevily se nejprve první hvězdy, které byly poměrně těžké, zhruba jako stonásobek hmotnosti Slunce nebo ještě těžší, a z nich se ve vesmíru vyvíjely také všechny těžší prvky,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl Michal Bursa z Astronomického ústavu Akademie věd

„Objev této hvězdy nám poskytuje určitou možnost, jak studovat právě vývoj těchto prvků ve vesmíru, ze kterých potom vznikala sluneční soustava, Země, planety a tak dále, a samozřejmě i historii vývoje hvězd jako takových,“ dodal.

Ze světelného spektra nově objevené hvězdy australští vědci odvodili, že jde o hvězdu takzvané druhé generace, která vznikla ze supernovy po hvězdě první generace. Spektrum také poskytuje informace o zastoupení těžších prvků ve hvězdě. Díky tomu vědci ví, že je velmi stará, protože je v ní málo železa.

„Železo je úplně poslední prvek, který se tvoří v evoluci nukleosyntézy ve hvězdách, a protože je ho tam strašně málo, tak víme, že hvězda musí pocházet z prvních hvězd ve vesmíru,“ upozornil Bursa.

Věk hvězdy je 13,7 miliardy let, chyba měření je až 2 miliardy let. Astronomové „prahvězdu“ objevili pomocí optického teleskopu umístěného v Novém Jižním Walesu. Do provozu byl teleskop uveden v roce 2009, hvězda tedy byla podle Bursy nejspíš vyfotografována při jedné z prvních prohlídek.

Helena Berková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme