Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni nabízí jedinečný obor animátor

Plzeňská Akademie hotelnictví a cestovního ruchu nabízí jako jediná v republice studijní obor Animátor. Středoškolákům nabízí pestré studium včetně velkého důrazu na jazyky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Punta u pobřeží

Hotel Punta u pobřeží | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Animátor cestovního ruchu je člověk, který se na daném místě nestará jen o servis turistů, ale i o jejich zábavu. A to pak především u dětí. Studium animátorství tedy rozhodně není pro každého.

„Měl by to být žák, který je komunikačně schopný, nebojí se předvést sama sebe,“ vysvětluje ředitelka školy Jitka Sochorová. A doplňuje, že se absolventi tohoto oboru na pracovním trhu rozhodně neztratí:

„Pokud nestudují vysoké nebo vyšší odborné školy, pracují v mezinárodních řetězcích, jako osoby samostatně výdělečně činné, v informačních centrech, ve wellness nebo v zahraničí. Jeden absolvent v současné době provází lovce na Sibiři. Máme studentku, která pracuje jako animátorka na zámořské lodi, další absolventka vede v restauraci v zahraničí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O obor Animátor, který nabízí Akademie hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni, se zajímal reportér Adam Vlček

V každé třídě studuje asi 15 žáků. Většina z nich zvolila tento obor cíleně s výhledem do budoucna. To potvrzuje i studentka posledního ročníku Dominika Schonová.

„Chtěla bych odjet do zahraničí. A animátor mi poskytne dobré příležitosti, abych se mohla udržet někde v hotelu a pracovat s lidmi,“ říká.

A svůj důvod ke studiu právě zde dodává její spolužačka Nela Šambergrová. „Protože mám strašně ráda malé děti, práci, s nimi, a baví mě jazyky. Když jsme jezdili na dovolenou, tam mě to chytlo, pomáhala jsem animátor,“ vypráví.

Každý pracovník cestovního ruchu potřebuje dobrou jazykovou výbavu a animátoři nejsou výjimkou. „Povinná je angličtina a pak je výběr z francouzského, německého a ruského jazyka. Výuka angličtiny probíhá čtyři hodiny týdně, druhého jazyka tři hodiny týdně,“ popisuje Jitka Sochorová.

K výuce patří i hry

Praktická cvičení, která jsou nejdůležitější částí studia, vede na škole Tomáš Buriánek. „My vždy začínáme ráno čtením. Zní to hrozně, ale studenti se učí vůbec mluvit, vyjadřovat se,“ přibližuje výuku a dodává:

„Pak se dělají drobné hry, aby dokázali všechno dobře pojmenovat. Pak jsou věci, co se týkají tělesné připravenosti, a na to navazují dovednosti, jako je třeba kreslení, modelování, zpěv.“

Kromě animátorství nabízí akademie hotelnictví a cestovního ruchu i studium hotelnictví, podnikání a tříletý obor kuchař-číšník-barman.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme