Nezaměstnanost v Česku dosáhla nového maxima, bez práce je 630 tisíc lidí

Trh práce v Česku prochází nejhorším obdobím v historii. Podíl lidí bez práce v lednu dosáhl rekordního čísla 629 274, míra nezaměstnanosti se podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila na 8,6 procenta. Ekonomové tak výrazný nárůst očekávali, některé z nich přesto lednová čísla překvapila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zhoršování situace na trhu práce pokračuje. Už v prosinci nezaměstnanost skočila ze 7,7 na 8,2 procenta.

V lednu na úřadech práce přibylo 80 tisíc lidí. Důvody nejsou nijak překvapivé, nezaměstnanost v lednu roste pravidelně.

„Ukončení pracovního poměru je zpravidla plánováno na konec roku a ti lidé dorazí na úřady práce až v lednu a potom je tam nárůst nezaměstnanosti nakumulovaný za minulý rok, který nebyl příznivý. Takže když dáme dohromady tyto dva efekty, docházíme k historicky rekordnímu počtu nezaměstnaných,“ říká ekonom Daniel Münich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o nezaměstnanosti přiblížil redaktor Jaroslav Skalický

Mezi skupiny nejvíce ohrožené nezaměstnaností patří lidé s nízkým vzděláním, lidé v předdůchodovém věku a ztíženou pozici mají i absolventi škol.

Z regionálního pohledu je nejhorší situace na pracovním trhu v okresech Bruntál, kde dosahuje nezaměstnanost 15 procent, Jeseník, Most a Ústí nad Labem. Nejnižší nezaměstnanost je v okrese Praha-východ, a to 3,6 procenta.

Obrat by měl přijít ve druhé polovině roku

Podle analytiků by se počet pracovních míst měl pomalu zvyšovat. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek například předpokládá, že lednové číslo 8,6 procenta nezaměstnaných představuje vrchol. Stejný názor má i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lednovou nezaměstnanost okomentoval v Ozvěnách dne Radiožurnálu ekonom Daniel Münich

„Potvrzuje to, že situace na pracovním trhu se v minulém roce dále zhoršila. Pokud bych měl zmínit jedno jediné pozitivum, které vidím v lednové míře nezaměstnanosti, tak to je skutečnost, že se jedná už o vrchol. V dalších měsících se již bude nezaměstnanost postupně snižovat,“ míní Novák.

Ekonomika oživuje, a tak se očekává zlepšení situace na trhu práce, i když to nebude hned. Projevit by se mělo až ve druhé polovině roku, a to hlavně v průmyslových oborech.

Celkově ale bude i tak o práci nouze, čemuž bude odpovídat i pokračující nízký růst mezd.

Nezaměstnanost v lednu v Česku stoupla na 8,6 procenta | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Nezaměstnanost v lednu v okresech ČR | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme