Soukromý klub v Novém Boru obcházel vyhlášku o zákazu výherních automatů

Nový Bor na Českolipsku je jedno z měst, které vyhláškou zakázalo provozování výherních automatů. Přesto se ve městě skla objevila herna, která našla způsob, jak vyhlášku obejít. Zřídila privátní klub. S klubovou kartou pak nebyl problém si jít zahrát do místnosti s pěti automaty za zavřenými dveřmi. Klub skončil poté, co se o něj začala zajímat novoborská městská policie i samotné město.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna v Novém Boru obešla zákaz provozu výherních automatů: dům, kde byl privátní klub s automaty

Herna v Novém Boru obešla zákaz provozu výherních automatů: dům, kde byl privátní klub s automaty | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Ke konci ledna strážníci v klubu udělali kontrolu společně s vedoucím finančního odboru města.

„Na místě bylo zjištěno, že bar se skládá ze dvou místností, kdy první místnost sloužila jako pivnice a druhá byla viditelně označena jako klub," říká velitel novoborské městské policie Jiří Zemanec.

Herna tak obešla městskou vyhlášku, která v Novém Boru zakazuje výherní automaty. Ve městě je možné provozovat pouze takzvané videoloterijní terminály.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novoborském klubu, který obešel vyhlášku zakazující provoz výherních automatů, informoval reportér Tomáš Mařas

„V té místnosti, která byla označena jako klub, bylo sedm hracích automatů, z nichž dva byly povoleny a zbylých pět bylo označeno jako automaty nevýherní. Na automatech mohl hrát pouze člen klubu,“ popisuje Zemanec.

Obejít zákaz výherních automatů nebylo složité, to potvrzuje i obsluha baru s hernou, která si nepřeje zveřejnit jméno. Systém byl jednoduchý: „Když člověk vyhrál nějaké peníze na automatu, bylo to jako přeplatek členského poplatku. Podle mě je ta vyhláška špatně udělaná, dá se obejít.“

Dnes je v prostoru, kde klub fungoval, skladiště sudů s pivem a přepravek. Opět slouží svému účelu jako kdysi. Do klubu se pouštělo pouze po předložení členské karty.

„Ano, po předložení členské karty a s občanským průkazem. Já jsem odemkla a pustila je sem a pak jsem zase zamkla. V místnosti bylo pět automatů." Podle obsluhy to byly nevýherní automaty. Přesto byly v zamčené místnosti a vstup byl možný pouze s kartou.

„Zamykaly se proto, že sem směli jen členové klubu. Provozovat se nesmí, ale pokud je to soukromý klub, tak mohou být tady," připouští nakonec existenci výherních automatů za zavřenými dveřmi obsluha baru.

Město se obává černých heren

Na veřejně přístupném místě by to bylo proti vyhlášce města a v soukromém klubu se to podle obsluhy smí. Podle personálu se vyřešila i otázka vkladu a výher. Vklad byl členský poplatek a výhra, respektive výběr z automatu byl přeplatek členského poplatku.

V praxi to pak mohlo vypadat tak, že členský poplatek činil 50 korun a přeplatek byl třeba 150. Majitel herny se k celé záležitosti nechce v tuto chvíli vyjadřovat. Podle nezávislé místostarostky Nového Boru Stanislavy Silné by se město v budoucnu mohlo stát místem, kde nebudou ani dosud povolené videoloterijní terminály.

„Dobíhají tříleté smlouvy, které povolilo ministerstvo financí, to znamená, že ke konci tuším příštího roku by neměly být v novém Boru ani výherní automaty, ani loterijní terminály,“ informuje.

Město bez automatů pak ale může nabízet příležitost pro takzvané černé herny. Obavu z toho má i místostarostka Nového Boru. „Snaha lidí a provozovatelů a podnikatelů je tuto možnost lidem, kteří rádi sázejí, umožnit. Ano, bojím se toho,“ přiznává.

Novoborský klub v těchto dnech prošetřuje krajský finanční úřad v Liberci.

Herna v Novém Boru obešla zákaz provozu výherních automatů: info na dveřích pivnice o ukončení klubu | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme