Syrská vláda a opozice se znovu scházejí k mírovým rozhovorům v Ženevě. Posun se nečeká

V Ženevě začalo druhé kolo mírových rozhovorů o Sýrii. V lednu, během prvního kola, se zástupci syrské vlády a opozice na ničem konkrétním nedohodli. OSN mezitím ze syrského Homsu evakuovala asi 600 civilistů. Stalo se tak během třídenního příměří, které pro obyvatele obklíčeného města vyjednala OSN.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mírová konference o Sýrii v lednu 2014 žádný posun nepřinesla

Mírová konference o Sýrii v lednu 2014 žádný posun nepřinesla | Zdroj: Reuters

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí už oběma syrským delegacím řekl, že by rád jednal o ukončení násilností a vzniku přechodného vládního orgánu. Se zástupci opozice a vlády dnes ale opět mluvil odděleně.

„Nejsem zklamaný. Nečekal jsem od prvních jednání žádné výsledky. Stačí, že se obě strany sešly a mluvily spolu. A také to, že přislíbily, že se znovu setkají,“ okomentoval Lachdar Brahímí první jednání v Ženevě.

Obě strany se stále rozcházejí v tom, jak vidí politickou budoucnost Sýrie. Pro opozici je nepřijatelné setrvání Bašára Asada v čele země, prosazuje proto dohodu o přechodné vládě. Damašek ovšem případnou změnu režimu vůbec nepřipouští.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jaromír Marek

Podle komentátorů je propast mezi oběma stranami obrovská. Domnívají se přesto, že v rámci nových jednání by mohl Brahímí dosáhnout alespoň uzavření dohody o propuštění vězňů a humanitární pomoci civilistům.

Sami Syřané však od ženevských rozhovorů neočekávají nic. „Nejdřív měli zajistit, aby do Sýrie nemohli ozbrojenci ze zahraničí, a konferenci dělat až pak,“ říká obyvatel Damašku.

Francie mezitím oznámila, že syrští civilisté by měli mít větší přístup k humanitární pomoci. K tomu vyzývá i návrh rezoluce, který chce Francie předložit v OSN.

O víkendu se humanitárním pracovníkům OSN podařilo z obležené části Homsu evakuovat několik set civilistů. Na místo přijely také konvoje s humanitární pomocí. Vyjednané příměří ale ani jedna ze stran nerespektovala. Kamiony OSN se tak v sobotu dostaly do palby.

Damašek také pokračuje s ničením chemického arzenálu, který čítá asi 1300 tun bojových látek. Třetí zásilka už opustila zemi. Likvidace chemických zbraní je přesto oproti harmonogramu v několikatýdenním skluzu.

Začala evakuace civilistů z obležené části syrského města Homs | Foto: ČTK

Jaromír Marek, Helena Berková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme