Česko je v čerpání dotací nejhorší v Evropské unii

Česko selhává v čerpání evropských peněz, je na tom nejhůř z celé Evropské unie. Po jednání vlády to řekla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Zhodnotila tak období 2007 až 2013. Největší problémy mají resorty životního prostředí a školství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jourová a Bohuslav Sobotka (vpravo), vláda

Věra Jourová a Bohuslav Sobotka (vpravo), vláda | Foto: Filip Jandourek

„Česká republika je na tom úplně nejhůře ze všech evropských zemí. Za loňský rok jsme měli bilanci 10 miliard korun nedočerpaných z evropských fondů. V rámci celé EU je to 16 miliard, takže my tvoříme větší část této ztráty, a to je skutečně velmi neradostné zjištění,“ uvedla Jourová.

A problémy budou podle Jourové i v letošním roce. „Největší riziko nedočerpání hrozí Operačnímu programu Životní prostředí, kde odhady mluví až o 13 miliardách korun. Dále jde o Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, což je program ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde hrozí ztráta 7,5 miliardy korun. Dalším programem je OP Podnikání a inovace, kde jde o 1,5 miliardy korun.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko je nejhorší v čerpání evropských peněz ze všech zemí EU. Informovala o tom vláda. Její jednání sledovala reportérka Lenka Jansová.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) navíc letos hrozí, že Česko z evropských fondů nevyčerpá až 24 miliard korun. Největší problémy mají resorty životního prostředí a školství.

„Česku se nedaří využívat potenciál, který nám dává možnost čerpat evropské peníze k tomu, abychom podpořili a nastartovali hospodářský růst a zaměstnanost. Nejde jenom o to, abychom administrativně vyřešili tyto problémy, ale jde o současnou i budoucí prosperitu země,“ upozornil Sobotka. Cílem vlády podle něj je, aby tato částka byla na konci roku co nejmenší.

Vláda zadala jednotlivým ministerstvům úkol zpracovat krizový plán čerpání evropských fondů. Ministryně Jourová je jako celek předloží 28. února vládě ke schválení.

Česko mohlo v posledním sedmiletém období získat až 800 miliard korun. Domácí příjemci však z toho získali k začátku letošního ledna 514,9 miliardy korun, tedy 64 procent z celkové částky, kterou má Česko k dispozici.

Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme