Australanka odsouzená za pašování drog opustila po 9 letech indonéské vězení

Po devíti letech dnes opustila nechvalně známé vězení na indonéském ostrově Bali australská občanka. Odsouzena byla na dvacet let za pašování více než čtyř kilogramů marihuany. Z původního trestu si tak mladá žena odpykala méně než polovinu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schapelle Corbyová se na veřejnosti ukázala pouze v šátku, klobouku a burce. 10. 2. 2014

Schapelle Corbyová se na veřejnosti ukázala pouze v šátku, klobouku a burce. 10. 2. 2014 | Zdroj: Reuters

Schapelle Corbyová ovšem tvrdí, že byla odsouzena neprávem. Drogy jí prý někdo do neuzamčeného zavazadla k surfovacímu prknu dal.

Podle australské obhájkyně indonéská policie během vyšetřování několikrát pochybila, a to například tím, že sáček s drogami nedala na speciální test, který by potvrdil, zda se drog ve dvou obalech Corbyová opravdu dotýkala.

Australanka byla propuštěna na podmínku. Čekají ji teď další tři roky v Indonésii, pravděpodobně u sestry, která v zemi žije. Pravidelně se ale bude muset hlásit na policii a zemi nebude moci opustit až do roku 2017.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propuštění Australanky vězněné za pašování drog v indonéském vězení informovala zahraniční zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Dnes pak dořešila poslední právní úkony, aby mohla být propuštěna, a pod přísným dozorem policistů se prý setkala s jedním z televizních týmů, kterým slíbila za nemalou částku exkluzivní rozhovor.

Corbyová se dnes neukázala na veřejnosti jinak než zahalena v šátku, burce a klobouku. 37letá žena prý trpí už delší dobou depresí, ze které se i během svého zatčení léčila, a v léčbě plánuje pokračovat.

Její soud i dnešní propuštění vyvolaly v Austrálii i Indonésii množství protikladných reakcí. Austrálie samozřejmě propuštění Corbyové uvítala.

Naopak někteří z indonéských právníků, organizace bojující proti narkomanii a tradičně smýšlející Indonésané proti omilostnění protestují. Tvrdí, že šlo o nespravedlivé porušení zákona a trestu.

Kateřina Procházková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme