Nezaměstnanost v Pardubickém kraji opět vzrostla. Nejhorší je situace na Svitavsku

V Pardubickém kraji hledá aktuálně práci 28 600 lidí. Nezaměstnanost stoupla na 8,1 procent, na Svitavsku dokonce přesáhla hranici 10 procent. Nejméně lidí bez práce je tradičně na Pardubicku, i tam ale počty nezaměstnaných vzrostly. Mnozí tráví na podpoře dlouhé měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pardubický úřad práce se od rána plnil nezaměstnanými. Přišla i paní Šárka, matka dvou malých dětí, která od září 2013 marně shání práci v administrativě. Přiznává, že pro ni situace není po psychické stránce vůbec jednoduchá.

V ruce drží osvědčení z rekvalifikačního kurzu. Doufá, že tak zvýší své šance na trhu práce. „Je to rekvalifikace z účetnictví. Většinou zaměstnavatelé požadují i základy účetnictví. Takže uvidíme, jestli se šance zvýší,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na pardubickém úřadu práce sledoval redaktor Ondřej Wolf

Míra nezaměstnanosti dosáhla v Pardubickém kraji 8, 1 procent. Nejpalčivější je situace na Svitavsku, kde se nezaměstnanost zvýšila na 10, 1 procent. Bez práce je ale také čím dál více lidí na Pardubicku.

„V měsíci ledu obrovsky narostly Pardubice. Míra nezaměstnanosti v pardubickém okrese se zvýšila z 6,1 na 6,7 procenta. Přibylo tady v evidenci téměř 10 procent uchazečů o zaměstnání,“ upozorňuje ředitel úřadu práce Petr Klimpl.

Firmy zatím nereagují na mírné oživení ekonomiky a nové pracovní síly nepoptávají. Rozjezd sezónních prací nepodpořila ani mírná zima. „Lidé, kteří končili své pracovní poměry na konci roku 2013, nám v podstatě zůstali v evidenci úřadu práce a nenastoupili do nových zaměstnání,“ dodává Klimpl.

Nezaměstnanost v Česku dosáhla nového maxima, bez práce je 630 tisíc lidí

Číst článek

Mnozí dnes odcházeli z úřadu práce bez zjevné radosti. Ne tak paní Barbora. Vyučená kuchařka byla na podpoře tři čtvrtě roku, teď ale nové místo sehnala. Na živobytí bude vydělávat jako pracovní síla ve skladu. „Bydlím s rodiči. Ti jsou na tom také špatně, takže se s tím pereme. Snad jim teďka budu moci trošku pomoci,“ věří.

Špatně se shání zejména práce ve službách a humanitních oborech. Největší šanci naopak mají lidé s technickým nebo obchodním vzděláním.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme