Ministr zdravotnictví odvolal kvůli nedostatkům šéfa lékového ústavu Pavla Březovského

Pavel Březovský už nevede Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Z funkce ředitele ho odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Ministr byl nespokojený s tím, jak Březovský úřad řídil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Ministerstvo zdravotnictví České republiky | Foto: Filip Jandourek

„Dosavadní výkony pana Březovského ve vedení úřadu byly dnes vyhodnoceny panem ministrem jako nedostatečné. Ministr zdravotnictví se rozhodl vyměnit vedení a nahradit pana Březovského krizovým manažerem panem Zdeněnkem Blahutou,“ potvrdil mluvčí resortu Jan Štoll.

Blahuta dosud působil jako vedoucí lékárník nemocniční lékárny ostravské městské nemocnice. Řadu let byl také členem představenstva České lékárnické komory.

„Důvodem odvolání je nespokojenost s řízením Státního úřadu pro kontrolu léčiv, zejména co se týče oblasti cenové a úhradové regulace,“ dodal Štoll. Ministr Němeček požaduje, aby byl ústav, coby klíčová instituce českého zdravotnictví, pružnější a pod větší kontrolou státu.

Cíl: Zajistit levnější léky

Šéf resortu Březovskému vytýká také nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky – týká se to údajně například veřejné zakázky na PR služby za 20 milionů korun, kterou vypsal odvolaný šéf ústavu před nedávnem. Nelíbilo se mu rovněž, že Březovský současně vedl Koordinační středisko transplantací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v čele Státního ústavu pro kontrolu léčiv mluvil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba

Výběrové řízení na nového ředitele SÚKL bude vypsáno v řádu měsíců. Podle zadání ministra má teď Blahuta urychlit správní řízení k cenám a úhradám léků. Cílem je zajistit levnější léky pro pacienty i pojišťovny, zvýšit efektivitu v cenové a úhradové regulaci a zaměřit se na kontrolu vynakládání veřejných prostředků.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba si myslí, že SÚKL byl co se týče rychlosti stanovení cen a úhrad v minulých letech pod velkým tlakem a celý proces se od roku 2008 zdokonalil.

„Je to formou správního řízení a správní řízení pro stanovení cen a úhrad léků, případně podmínek pro předepisování, má své časové lhůty. Díky tomu, že se můžou i účastníci odvolat, a účastníky jsou jak výrobní firmy, tak zdravotní pojišťovny, tak to bylo často uměle prodlužováno. Ale pokud se nově jmenovanému řediteli podaří vše zefektivnit, fajn, uvidíme,“ dodává.

Státní ústav pro kontrolu léčiv
- zřízen vyhláškou ministerstva zdravotnictví z dubna 1952
- je podřízen ministerstvu zdravotnictví; v čele stojí ředitel, kterého ministr jmenuje a odvolává
- má pražské ústředí a regionální pracoviště v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a Plzni
- plní úkoly Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (uděluje licence k pěstování a zajišťuje výkup)

Problém byl podle něj spíše v koordinační funkci ústavu, nedostatečných průběžných kontrolách a málo flexibilním přehodnocování úhrad.

62letý Březovský byl ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv od května 2012. Tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 ho do funkce jmenoval jako vítěze výběrového řízení, kterého se účastnilo devět zájemců.

Před nástupem do čela SÚKL působil jako šéf Koordinačního střediska transplantací a člen dozorčí rady Národního tkáňového centra.

V minulosti byl náměstkem ředitelky Fakultní nemocnice Motol. Toto zdravotnické zařízení také na přelomu let 1999 a 2000, po odvolání ředitelky Heleny Rögnerové, vedl jako zastupující ředitel. V letech 2000 až 2006 působil Březovský na ministerstvu zdravotnictví.

Státní ústav pro kontrolu léčiv za zákona zajišťuje, aby v České republice byla dostupná pouze farmaceuticky jakostní, účinná a bezpečná humánní léčiva i zdravotnické prostředky, a to včetně odpovídajících informací. Dohlíží také na reklamu na léčivé přípravky.

Od ledna 2008 ústav provádí cenovou kontrolu léčivých přípravků, potravin pro zvláštní lékařské účely i zdravotnických prostředků. Může rozhodovat o maximálních cenách a o výši a podmínkách jejich úhrady ze zdravotního pojištění.

ČTK, Veronika Sedláčková, krw, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme