Frýdlant na Liberecku se nejlépe stará o památky a památkovou zónu. Dostal za to cenu

Frýdlant na Liberecku dostal speciální ocenění od ministerstva kultury. Stal se nejlepším městem v Libereckém kraji v péči o památky. Porotu zaujalo nové náměstí v centru Frýdlantu, nová fasáda radnice a dalších památkových domů, oprava stoletého dřevěného betléma nebo nové expozice městského muzea.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frýdlant, náměstí a radnice

Frýdlant, náměstí a radnice | Foto: Filip Jandourek

Když odbije celá na radničních hodinách, rozezní se celým centrem města zvonkohra. A když panuje slunečné počasí, je vidět krása frýdlantského centra ještě víc než jindy.

„No my zrovna jdeme z muzea, je to tam tak hezký, že tam budu muset jít hned někdy znovu. Tady je to taky moc hezký, může to i nalákat turisty, to určitě jo,“ rozhlížejí se na náměstí dvě místní dámy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V oceněném Frýdlantu natáčela reportérka Šárka Škapiková

A za co konkrétně dali památkáři Frýdlantu cenu? To nejkrásnější ve městě vyjmenovává Petr Freiwillig z libereckého Národního památkového ústavu.

„Kromě toho, co je vidět asi nejvíc, to znamená celková obnova náměstí a povrchu ulic Kostelní, Děkanské a dalších, tak je to obnova fasády radnice, je to kompletní obnova betlému, je to zřízení expozic městského muzea v bývalém Rodernovském špitále.“

Navíc památkáři oceňují to, že peníze se najdou na obnovu památek ve městě, které je středem jednoho z nejchudších regionů v Česku.

„O to je to cennější, že Frýdlant je v regionu, kde je vysoká nezaměstnanost, nepříznivá skladba obyvatelstva a z toho vyplývajících dalších věcí, jako je nedostatek služeb, obchodů ve městě a podobně. A kdo přijede do Frýdlantu dnes třeba po deseti patnácti letech, tak uvidí, jak se to město změnilo,“ připomíná Petr Freiwillig.

Škody po povodni ve Frýdlantu | Foto: Jan Zejda

Navíc Frýdlant postihly ničivé záplavy, což se také na vzhledu města podepsalo fatálně. Dneska už ale není po povodních na první pohled ani stopy a zbourané náměstí zůstává jen v hlavách místních obyvatel.

„Náměstí když bylo před několika lety úplně zalitý, voda byla dva metry vysoko tamhle u radnice. To bylo zbořený všechno, co se dalo,“ vzpomíná obyvatelka Frýdlantu.

Hezké město láká turisty, které v kraji potřebují

Starosta Dan Ramzer z ODS má z ocenění od památkářů a ministerstva kultury radost.

„Jsem rád, že se zúročila dvacetiletá práce. Není to jen naše zásluha, našeho zastupitelstva, ale minulého vedení, památkářů, kraje. Myslím si, že je důležité, aby prostředí vychovávalo,“ říká.

Hezké město navíc slouží nejen místním, ale přiláká také turisty, které potřebuje chudý severočeský region jako sůl. „Krásným příkladem je betlém, což je záležitost stará více než sto let,“ dodává starosta.

Letos si Frýdlant vyčlenil pro památkovou zónu 600 tisíc korun. Opraví solnici a staré hradby s katovskou bránou.


Zvětšit mapu

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme