Výzkum odpadků v Plzni: Lidé vyhazují hodně zbytků potravin i věcí, které jdou recyklovat

Dva roky se antropologové probírali odpadky obyvatel plzeňských městských části Vinice a Sylván. Přestože leží hned vedle sebe, lidé v nich žijí jinak, ukázaly odpadky. Ale málo odpadu třídí v obou čtvrtích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka odpadků (ilustrační foto)

Skládka odpadků (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Čtvrti Vinice a Sylván vznikaly v různé době, proto u nich vědci předpokládali odlišnou skladbu obyvatel.

Podle antropologa Daniela Sosny jsou výsledky překvapivé v tom, že se v určitých věcech moc neliší.

„V odpadu se vyskytuje poměrně velký podíl věcí, které by se daly recyklovat,“ uvádí antropolog Sosna. Podobné jsou si obě části i v množství nespotřebovaných a vyhozených potravin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O antropologický výzkum odpadků v Plzni se zajímal reportér Lukáš Milota

Naopak odlišná je skladba vyhozených potravin i jiného zboží.

„Na lokalitě Sylván jsme zaznamenali preferenci kvalitnějších vín. Lidé vyhazovali i poměrně značkové oděvy,“ vysvětluje antropolog. Také se víc přikláněli k čerstvým potravinám a bio výrobkům.

„Na Vinicích jsme zaznamenali velký podíl instančních polévek a omáček,“ doplňuje Daniel Sosna. Místní kupují také více uzenin, jako jsou párky, salámy či paštiky.

Výzkumnici Lenku Brunclíkovou překvapilo množství vyhozených sladkostí, například půlka čokolády ještě zabalená v obalu.

Zkoumání také ukázalo, že většina výrobků pochází z velkých supermarketů.

Čokoláda | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, Ginny

Postupně vědci prozkoumali i odpadky z malé vesnice na Tachovsku, která nemá vlastní obchod a je daleko od velkých měst.

„Ve vesničce byla daleko menší pestrost značek a typů potravin,“ konstatuje Daniel Sosna.

Antropolové z Plzně budou ve zkoumání odpadu pokračovat. Chtějí zmapovat větší vzorky, zajímat se budou také například o potravinové návyky cizinců, kteří žijí a pracují v Plzni.

Podobné výzkumy dělali v minulosti vědci v USA, v současné době odpadky zkoumají třeba ve Velké Británii.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme