Evropská unie i přes snahu Česka nepohrozila Ukrajině sankcemi

Navzdory snahám České republiky se Evropská unie rozhodla nepohrozit ukrajinské vládě zavedením sankcí. Ministři zahraničí zemí osmadvacítky se v Bruselu pouze dohodli na tom, že pokud se násilí na Ukrajině vyhrotí, Evropská unie rychle odpoví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do demonstrací za přidružení Ukrajiny k Evropské unii se zapojili také studenti

Do demonstrací za přidružení Ukrajiny k Evropské unii se zapojili také studenti | Zdroj: Reuters

Ministři ale neupřesnili, jak přesně by k tomu mělo dojít.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek chtěl, aby Evropská unie výslovně pohrozila zavedením sankcí. Podle něj s tím ale řada států nesouhlasila.

„Zaznívalo, že například v Bělorusku ten sankční režim není příliš efektivní. A vůbec se obecně nesouhlasí s tím, aby se takto spouštěly sankce,“ upřesnil.

„Nicméně mně připadá, pokud dochází k takovému porušování lidských práv, tak právě i my, kteří máme z minulosti zkušenosti s podobným způsobem perzekuování lidí, i když ne možná v takovém rozsahu, jak vidíme dnes na Ukrajině, tak cítím jako povinnost, že se vůči tomu musíme ozvat,“ dodal Zaorálek.

Případné sankce by se týkaly například zmrazení evropských kont některých ukrajinských vládních politiků.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme