Není se čeho bát, říkají čeští europoslanci o švýcarském referendu o imigrantech

Evropa hledá odpověď na švýcarské referendum, které omezilo přistěhovalectví z Evropské unie. S návrhem přišla nacionálně konzervativní lidová strana a podpořilo ho necelých 51 procent účastníků všelidového hlasování. Zástupci EU upozorňují, že legislativa narušuje jeden ze základních pilířů evropského společenství - volný pohyb osob. Švýcarsko sice není členem Unie, do Schengenského prostoru ale patří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o kvótách pro přistěhovalce rozdělilo Švýcary

Referendum o kvótách pro přistěhovalce rozdělilo Švýcary | Zdroj: ČTK

Imigranti podle zastánců kvót berou Švýcarům práci a způsobují růst cen nemovitostí a nájmů. Podle odpůrců bude mít ale výsledek referenda devastující důsledky na ekonomiku země.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius už označil vývoj ve Švýcarsku za velmi znepokojující a Německý ministr financí Wolfgang Schauble uvedl, že rozhodnutí s největší pravděpodobností způsobí problémy hlavně samotnému Švýcarsku. Jen ve švýcarských bankách tvoří totiž asi čtvrtinu zaměstnanců právě kvalifikovaní občané států EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

O švýcarském referendu mluvili ve Stalo se dnes europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová a její kolega z Evropského parlamentu, místopředseda ODS Jan Zahradil

Europoslanec za ODS Jan Zahradil je přesvědčen, že omezení volného pohybu osob švýcarským referendem ohroženo není. Opatření se podle něj vztahuje jen na kvóty na povolení k trvalému pobytu pro nešvýcarské občany.

„Každá země by měla mít bez ohledu na to, jestli je nebo není v EU, právo na to, stanovit si své vlastní limity na udělování povolení k trvalému pobytu. To je jedním ze znaků státní suverenity,“ soudí Zahradil.

Podle europoslankyně za KDU-ČSL Zuzany Roithové Švýcaři nebudou mít zájem jít do sporu s EU. Platí totiž takzvaná gilotinová klauzule.

„Kdyby vypověděli jednu smlouvu, automaticky by přestaly platit i smlouvy v jiných oblastech. Švýcaři přitom mají v zemích EU 400 tisíc svých občanů, někteří pracují i v institucích Unie,“ připomněla Zuzana Roithová.

Německo kritizuje Švýcary za přijetí kvót pro imigranty

Číst článek

Analytici už začali spekulovat, že situaci by vyřešilo, pokud by Švýcarsko sice zavedlo kvóty, ale ty by byly tak velkorysé, že by se toho v praxi mnoho nezměnilo.

Igor Maňour, Silvie Třeslínová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme