Čtyři poslanci ČSSD by mohli odejít z vedení krajů, čas na rozhodnutí se jim krátí

Čtyři sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří se loni na podzim dostali do Poslanecké sněmovny, a jsou tedy zároveň poslanci, chtějí dnes oznámit další postup týkající se souběhu jejich funkcí. Proti kumulaci funkcí se ČSSD postavila už před podzimními volbami.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2013. Volební štáb ČSSD, na snímku místopředseda Michal Hašek

Volby 2013. Volební štáb ČSSD, na snímku místopředseda Michal Hašek | Foto: Mikuláš Křepelka

Souběh funkcí zatím trvá u hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, Jiřího Zimoly z Jihočeského kraje, hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného a Jiřího Běhounka z Kraje Vysočina.

Ti se zatím stále nerozhodli, jestli dál povedou kraje, nebo dají přednost poslaneckému křeslu.

Dnes chtějí politici říct víc, není však jasné, jestli oznámí již konkrétní rozhodnutí. Například hejtman Vysočiny Jiří Běhounek dosud trval na tom, že má ještě čas.

„Rozhodnu se podle toho, co bude nejlepší pro Vysočinu a termín je 26. dubna,“ řekl Běhounek s tím, že politici se souběhem funkcí dostali po volbách šest měsíců na rozmyšlenou, a tedy víc než dva měsíce ještě zbývají. Podobně zatím mluvili i Zimola a Novotný.

Michal Hašek sliboval vyjádření k souběhu funkcí původně do konce minulého týdne, to se nestalo. Včera pak oznámil společnou tiskovou konferenci všech čtyř poslanců-hejtmanů v Poslanecké sněmovně na úterý.

Proti kumulaci funkcí se ČSSD postavila už před volbami. Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se k rozhodnutí strana už později na jednáních nevracela, a tedy platí.

„Předpokládám, že funkcionáři, kterých se toto usnesení týká, tomuto usnesení vyhoví,“ uvedl premiér.

Jiří Běhounek za ČSSD | Foto: Khalil Baalbaki

Celkem se do Poslanecké sněmovny dostalo pět sociálně demokratických hejtmanů. Plzeňský Milan Chovanec, který se stal ministrem vnitra, už se hejtmanské funkce vzdal. Ve vedení kraje ho na konci ledna nahradil Václav Šlajs.

Premiér Bohuslav Sobotka zvažuje, že by do budoucna zákaz zdvojování vrcholných funkcí dokonce uzákonil.

Jana Čermáková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme