Pražský taxikář, kterého turista nafilmoval při podvodu, je zatím bez trestu

Pražský taxikář, kterého loni v prosinci natočil na mobil švédský turista, jak používá „turbo“ k navýšení ceny za jízdu, dosud nebyl potrestán a zřejmě jezdí dál. Pražský magistrát s ním ještě ani nezahájil správní řízení. Přestože na videu natočeném turistou je jasně vidět taxikářova tvář a poznal ho i jeho bývalý zaměstnavatel, podle magistrátu se dosud nepodařilo určit, o koho jde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxi

Taxi | Foto: Tomáš Adamec

Švédský návštěvník tajně natočil během jízdy Prahou taxikáře, jak občas zmáčkne speciální tlačítko skryté pod kůží na řadicí páce a roztočí tím taxametr.

Švédští turisté kvůli tomu za jízdu zaplatili dvojnásobnou cenu. Celou jízdu však zdokumentovali a záznam zveřejnili na internetu. Na videu je vidět číslo vozu i řidičův obličej.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoj kauzy kolem nepoctivého taxikáře se zajímali redaktoři ČRo Pavel Šuba a Markéta Chaloupská

Přesto magistrát nebyl schopen řidiče po dvou měsících identifikovat.

„My samozřejmě chceme tento případ vyřešit, ale aby mohlo být zahájeno správní řízení, musíme nejdříve identifikovat řidiče vozidla taxislužby, a na tom v tuto chvíli pracujeme,“ uvedl mluvčí magistrátu Jakub Stadler.

Taxikář seděl ve žlutém voze v barvách AAA Radiotaxi. Podle provozovatele společnosti Jiřího Kvasničky však taxikář pro firmu v době incidentu už nepracoval, údajně jen zneužil jejího loga.

Kvasnička tvrdí, že jméno taxikáře zná, stejně jako prý většina taxikářů v Praze. Na mikrofon Českého rozhlasu jméno prozradit nechtěl, úředníkům z magistrátu by ho však údajně řekl.

„Kdyby magistrát měl chuť se dozvědět záhy jeho jméno, tak by se ho ode mě určitě dozvěděl už 10. prosince,“ uvedl Kvasnička, podle nějž taxikář jezdí dál u konkurenční firmy.

V Praze jezdí asi šest a půl tisíce taxikářů. Odhalit někoho nepoctivého je spíše náhoda. V roce 2012 kontroly odhalily předražování jízd v deseti případech, loni odhalily 40 takových přestupků.

Podle odborníků jsou jediným možným řešením tvrdé sankce. Například od loňského listopadu platí, že pokud je taxikář přichycen dvakrát při předražení, přijde na pět let o licenci.

Pavel Šuba, kov, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme