Hladina Temže dál stoupá, ochromila život i v městečku Staines

Ve Velké Británii vytrvalý déšť zvedl i hladinu Temže. Povodně tak zasáhly i města a vesnice jihozápadně od Londýna. Podle meteorologů voda ohrožuje lidské životy i majetek už na 14 místech ostrovní země. Třeba i v městečku Staines.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy ve městě Staines

Záplavy ve městě Staines | Foto: Jiří Hošek

Peter bydlí v pronajatém domě hned u řeky. Zatarasil vchod pytli s pískem a čeká na výzvu k případné evakuaci. Týká se ho nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

„Můj evakuační plán se jmenuje stanový přívěs. Alternativou je pro mě přespávat v práci. Bydlet u řeky je sice idylické, ale já třeba nemůžu pojistit svůj movitý majetek proti velké vodě. Respektive můžu, jenže je to strašně drahé. Ale to je jedna z těch věcí, s nimiž se člověk naučí žít,“ uvažuje Peter.

Na parkovišti obchodního domu, v němž se prodávají různé potřeby pro domácnost či zahradu, může být odhadem 30 až 40 centimetrů vody, ale zákazníci tam přesto zajíždějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V městečku Staines natáčel britský zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Hrozí, že auta mohou každou chvíli uvíznout. Voda jim sahá do půlky kol a občas se dostane i některému do výfuku.

„Stačí, že tam u výjezdu jedno auto uvízne a je po všem… Já vyjel z parkoviště před chvilkou, ale zastavil jsem, abych pořídil pár snímků,“ popisuje důchodce pan Albert.

Bělovlasý stařík s naslouchátkem patří k těm, kdo současné povodňové lapálie svaluje jak na přírodu, tak na politiky.

„Problém je, že se nemůžete moc připravit na něco, co se tady ve městě vlastně nikdy nestalo. Vinit vládu z opomenutí něčeho, co se stane jednou za 30 nebo 40 let, tím bych si nebyl moc jistý. Když ale taková situace nastane, tak by bylo hezké vidět rychlou pomoc těm, které povodně postihly, a to se, myslím, neděje,“ říká pan Albert.

Oproti víkendu voda v městečku prý výrazně stoupla a podle meteorologů má stoupat i dnes. Kromě vody se lidé bojí také rabování, které se údajně objevilo v nedalekém Wraysbury. Řešit však musí i mnohem prostší problémy.

„Onehdy jsem tu potkal jednu starší dámu, která mi vyprávěla, jak teď kvůli velké vodě nefunguje kanalizace a nemůže si dojít doma na záchod. Věřil byste, že musí na toaletu do obchodního domu Sainsbury's?“ líčí pan Albert.


Zvětšit mapu

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme