Hollande přijel do USA. Pro Američany už díky milostné aféře není jen pan Pudink

Francouzský prezident Francois Hollande dnes zahajuje třídenní návštěvu Spojených států. Je to první státní návštěva hlavy Francie v Americe za posledních osmnáct let. Hollande bude s Barackem Obamou jednat také o postoji k dění v Sýrii, Iránu a Libyi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama a jeho francouzský protějšek Francois Hollande

Americký prezident Barack Obama a jeho francouzský protějšek Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Americký prezident vítá svého francouzského protějška jako blízkého spojence.

Výborné vztahy mezi Barackem Obamou a Francoisem Hollandem nepokazil ani váhavý postoj Washingtonu k vojenské intervenci v Sýrii, kde byla Francie připravena zasáhnout, ani aféra s odposlechy.

Na toto téma ale přijde řeč alespoň během neoficiálního jednání mezi oběma státníky. „Hollande zcela jistě bude chtít po Obamovi garanci, aby se něco podobného už neopakovalo,“ řekl zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Jan Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě francouzského prezidenta Hollanda v USA hovořil zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Jan Šmíd

Návštěva v sobě nese řadu symbolů. Obama zve například Hollanda do Monticella, sídla třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona, amerického velvyslance ve Francii a velkého přítele této evropské země. Vztahy s Hollandem má Obama mnohem lepší než s jeho předchůdcem Nicolasem Sarkozym.

„Obama tehdy raději zvolil večeři v rodinném kruhu v restauraci, než aby byl v Elysejském paláci,“ vysvětlil francouzský zpravodaj Jan Šmíd.

A cesta má i svůj ekonomický rozměr. Francouzského prezidenta doprovází skupina podnikatelů, především v oblasti nových technologií. Společně míří do Kalifornie.

Proč pan Pudink (Flanby)?
Přezdívka Francoise Hollanda podle populárního vanilkového dezertu s karamelovou polevou. Kritikové mu ji přidělili podle rozklepanosti a jisté slizkosti tohoto dezertu - odpovídá podle nich prezidentovým politickým vlastnostem. Další jeho přezdívkou je Nizozemec.
Naopak jeho předchůdci Nicolasi Sarkózymu Francouzi říkají Camembert - francouzský sýr tohoto typu se totiž v obchodech prodává mimo jiné i pod značkou Président.
Francouzi dávají přezdívky politikům také proto, že zákon z roku 1977 zakazuje zveřejňování odhadů výsledků voleb v době hlasování. Hrozí pokuta až 99 tisíc eur.

Zajímavá je návštěva francouzského prezidenta i z mediálního hlediska. Může za to Hollandova aféra s herečkou Julií Gayetovou, po jejímž prozrazení se prezident rozešel se svou dosavadní partnerkou. Americký tisk o Hollandovi až dosud nic nevěděl, prozrazení jeho vztahu ho dostalo na přední stránky amerických deníků.

Pro americké deníky byl Hollande až dosud panem Pudinkem (Flanby), jak se mu hanlivě přezdívá od dob prezidentských voleb, aféra pohled na něj výrazně změnila.

I francouzské listy se tématem zabývaly. Před návštěvou Spojených států mnohem více otázku první dámy a případného Hollandova doprovodu než Sýrie, Írán či Ukrajina.

Řada Francouzů se domnívá, že na takovéto prestižní návštěvy by prezident neměl cestovat sám.

Americký prezident Barack Obama a jeho francouzský protějšek Francois Hollande v rezidenci Monticello u Charlottesville ve Virginii. Rezidentce patřila třetímu americkému prezidentovi Thomasi Jeffersonovi | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jan Šmíd, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme