Hradecká policie šetří údajně předraženou zakázku na veřejné osvětlení

Nová svítidla na nedávno rekonstruovaných ulicích S. K. Neumanna a Dukelská v Hradci Králové byla předražená, jak tvrdí odborník na světelnou techniku Jaroslav Kott. Ten se proto obrátil na policii, aby věc prošetřila. Magistrát obvinění odmítá a říká, že v tendru vyhrála nejlevnější firma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ulice S. K. Neumanna v Hradci Králové

Ulice S. K. Neumanna v Hradci Králové | Foto: Google Street View

Osvětlení neodpovídá normám a je několikanásobně přeražené, to říká odborník na osvětlení Jaroslav Kott.

Kott na problém několikrát upozorňoval královéhradecký magistrát, a když se mu nedostalo uspokojivé odpovědi, obrátil se na policii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze údajně předražené zakázky informuje Jiří Fremuth

„Zarazilo nás, že za svítidlo, které stojí dvanáct tisíc, se účtuje sto dvacet. Když to vezmu krát dvacet, tak jsou to dva miliony,“ říká Jaroslav Kott.

Trestní oznámení odmítá náměstek hradeckého primátora zodpovědný za investice Jindřich Vedlich z TOP 09. Říká, že město postupovalo podle zákona o zadávání veřejných zakázek a vybralo nejlevnější firmu.

„Součástí zadávací dokumentace je projekt pana architekta Hájka, který vyhrál v architektonické soutěži,“ vysvětluje Jindřich Vendlich a pokračuje:

„Jednotliví uchazeči nacení jednotlivé položky v rámci výkazu výměr. Položek jsou stovky. Jsou to nejen osvětlení, lavičky, ale třeba další mobiliář: dlažba, kabely, a tak dále. Město nemůže stanovovat jednotlivou cenu a nemůže ani diktovat jednotlivé výrobce komponent. To by byl hrubým způsobem porušen zákon o veřejných zakázkách.“

Osvětlení v ulicích S. K. Neumanna a Dukelská je prý předražené | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Trestní oznámení směřuje na úředníky královéhradeckého magistrátu.

„Spolupracujeme s magistrátem města. Oni s námi spolupracují. Aktivně vydávají veškeré dokumenty, co k tomuto prověřování potřebujeme. Vyslýcháme všechny zúčastněné osoby a na případu dál pracujeme,“ potvrzuje Ivana Ježková z krajského ředitelství policie.

Jak s oznámením ve věci předraženého osvětlení policisté rozhodnou, by mělo být jasné do konce února.


Zvětšit mapu

Jiří Fremuth, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme