Městská knihovna v Kladně se přestěhuje o pár metrů do budovy bývalé mototechny

Kladno už brzy otevře novou centrální knihovnu, která shromáždí 80 tisíc knih. Sídlit bude na náměstí Sítná v budově bývalé mototechny. Knihy by se tam měly začít stěhovat každým dnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální městská knihovna se v Kladně bude nacházet ve zrekonstruovaných prostorách bývalé Mototechny

Centrální městská knihovna se v Kladně bude nacházet ve zrekonstruovaných prostorách bývalé Mototechny | Foto: Matěj Říha | Zdroj: ČTK

Stěhování knihovny z původní budovy takzvaného KOKOSu, kde teď sídlí Fakulta biomedicíny ČVUT, do zrekonstruovaných prostor bývalé mototechny proběhne na několika metrech v rámci náměstí Sítná.

Prostory současné knihovny pak zaberou studenti biomedicíny, pro které tam vzniknou učebny.

Ačkoli některá média uváděla, že se bude kvůli přemístění knihovny do nových prostor úplně rušit pobočka v Kročehlavech, pravda to není. Z pobočky se jen stane detašované pracoviště centrální knihovny a omezí se tam provoz zřejmě na dva až tři dny v týdnu. Zato centrální knihovna s bezbariérovým přístupem bude mít otevřeno i v sobotu.

Dále město úplně zruší pobočku na zámku, která není vhodná pro skladování knih a kam je obecně špatné dopravní spojení. Pobočky v Rozdělově a Švermově pak zůstávají. Dětské oddělení bude také v centrální budově.

Centrální městská knihovna se v Kladně bude nacházet ve zrekonstruovaných prostorách bývalé Mototechny | Foto: ČTK, Matěj Říha

Celá redispozice kladenské knihovny bude městskou investicí ve výši 27 milionů korun. Čtenáři tak v nové budově získají větší pohodlí. V centrální knihovně bude vstupní zóna, půjčovna dětské literatury a literatury pro dospělé, čítárna a také pracoviště s přístupem k internetu. Zájemci budou moci využít i bezdrátovou síť wi-fi.

Knihy budou nově označené bezpečnostními čipy a přístup do knihovny je upraven i pro kočárky a vozíčkáře.

Město chce také v nejbližší době náměstí Sítná revitalizovat a vytvořit tam místo se zelení a lavičkami. Knihovna by se tak měla stát příjemným cílem ve městě.

Vlastní stěhování mělo začít už včera, ale z technických důvodů k tomu nedošlo.


Zvětšit mapu

Marína Dvořáková, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme